// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jean-Philippe Toussant: Fodbold
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Sport

Jean-Philippe Toussant: Fodbold

Skrevet af den 27. juli 2016 – 07:12Ingen kommentarer

“Dette er en bog, som ingen vil synes om …”

Sådan indleder den belgiske forfatter og filminstruktør Jean-Philippe Toussant sin bog ”Fodbold”. Og han har nok ret. Jeg er heller ikke selv stor fan af bogen, selvom den egentlig indeholder en lang rækker interessante betragtninger om verdens mest udbredte og populære sport.

Som begrundelse for læserens utilfredshed med bogen gætter Toussant på, at de intellektuelle ikke vil finde den interessant, fordi emnet netop er fodbold. Og fodboldentusiasterne vil ikke finde den interessant, fordi den er for intellektuel. Han tager nok fejl i begge udsagn. Og det er en skidt indledning.

Alle, der læser denne bog, vil kunne forstå den. Toussant maler nemlig nogle meget tydelige og letafkodelige billeder. Og netop det intellektuelle ligger meget langt fra hans indgang til sporten. I øvrigt er det vel ganske stigmatiserende at konkludere, at ingen intellektuelle kan lide fodbold – især i disse dage, hvor fodbold nærmest er blevet en videnskab. Jeg vil nærmest sige, at Toussant er så langt fra en intellektuel indgang til fodbold, som han kan komme. Han kan nærmest siges at sætte fodbold i et socialt og psykologisk perspektiv. Men intellektuelt? Det er det ikke.

En intellektuel tilgang til fodbold er at bruge timer på at nedbryde spilsystemer, afkode nøgletal, skud fra Danger Zone, effektivitet på indlæg, tale om Stützpunkte, restforsvar, genpres og meget, meget mere. Det er ikke intellektuelt at tale om fodbold med udgangspunkt i, hvordan det efter flere forsøg lykkedes at skaffe billet til kampen Sverige – Paraguay i Berlin i 2006.

Misforstå mig ikke. Bogen er ikke nødvendigvis uinteressant. Den er bare ekstremt personlig. Jeg kender ikke Jean-Philippe Toussant, så selvom hans meninger er mindst lige så valide som mine egne, så kommer de til at virke uinteressante – for mig. De bidrager ikke med noget til min fodboldviden eller –interesse. Og derfor kan jeg ikke anbefale bogen.

Er du derimod meget glad for Toussant eller kan blot se en værdi i at høre hans mening og oplevelser med fodbold, så værsågod. Læs løs!

Fodbold, Jean-Philippe Toussant, Gyldendal, 120 sider, Udkom: 30. juni 2016