// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anna Degnbol: Rød Vintersol
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Tegneserie

Anna Degnbol: Rød Vintersol

Skrevet af den 5. juli 2016 – 07:10Ingen kommentarer

Søndag den 12. juni tilbragte jeg på Fantasticon. En årligt tilbagevendende messe, til ære for fantasy, sci-fi og horror i Danmark. Det var som forventet en dejlig oplevelse, og ikke overaskende forslæbte jeg mig på vejen hjem med alle mine nye bøger. Mest overraskende Anna Degnbols Rød Vintersol, som jeg ikke havde den fjerneste anelse om hvad var. Men efter et enkelt blik på forsiden måtte jeg bare eje den. En blåhåret kvinde, der rider på en tiger! – Det kan kun være godt, tænkte jeg.

Hvad er det så for en bog? Jeg er ikke helt sikker. Den tilhører ikke en af de tre ovennævnte genrer, men bevæger sig i stedet i realismen, nogle gange den magiske af slagsen. Det er en tegneserie, men uden en egentlig historie. Med over 25 fortællinger på 79 sider er der i stedet tale om eklektiske øjebliksbilleder – primært fra hverdagssituationer, men også fra fantastiske fortællinger. Det er for eksempel i det eventyrlige, at illustrationen med tigeren hører til. Fælles for scenerne er et poetisk og ofte tungsindigt præg, der andetsteds meget rammende er blevet kaldt tegneserie-lyrik.

Ordene er sparsomme og en gang imellem lidt banale som i Tom Luft ”Når jeg råber dit navn, hører du mig ikke… Og når jeg prøver at nå dig får jeg kun fat i tom luft”. Men for det meste fungerer ordenes banalitet som præcise understregninger af illustrationerne, som virkelig er bogens styrke. Med blyant og akvarel er Degnbols umiddelbare streg blevet næsten skrøbelig. Ligesom hendes karakterer føles den flygtig og fin, og hendes motiver er indtagende og meget udtryksfulde.

Jeg har svært ved at placere Rød Vintersol i nogen former for genkendelig boks, men det skal ikke afholde mig fra at anbefale den. Det er en utraditionel udgivelse, hvilket gør den spændende og udfordrende at læse, og selvom historierne er ufuldstændige og efterlader mig mere forvirret og tænksom end noget som helst andet, er de for størstedelens vedkommende smukke og i visse tilfælde decideret rørende.

Anna Degnbol, Rød Vintersol, Calibat, februar 2015, 79 sider.