// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ulrik Wilbek og Claus Hansen: Talent
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Sport

Ulrik Wilbek og Claus Hansen: Talent

Skrevet af den 13. maj 2016 – 07:15Ingen kommentarer

Ulrik Wilbek er en mand af en helt særlig støbning. For mange er han en lille råbende mand, der skælder håndboldspillere ud fra sidelinjen, og hans facon kan godt være vanskelig for nogle mennesker at forstå og derfor håndtere. For mange andre er han dog indbegrebet af succes. Som håndboldtræner har han nemlig hevet guldmedaljer hjem for både klubhold og herre- og damelandshold.

Nu har han sammen med ungdomstræner og talentchef skrevet bogen ”Talent”, og det kan godt have en betydning for din opfattelse af bogen, hvilke af de to ovennævnte hatte, du har på, når du bladrer om på første side. Min egen isse var halvt beklædt med den ene og halvt af den. Jeg anerkender med ydmyghed Ulrik Wilbeks store trænerevner. Men samtidig – når jeg sådan forsøger at huske ham tale – så hører jeg i mit indre øre hans skingre råbende stemme. Selv når det er til interview. Og det skyldes naturligvis, at ni ud af ti interviews med ham er foretaget i en hal fyldt med mennesker og ofte efter en stor kamp, hvor stemningen endnu ikke helt har lagt sig.

I ”Talent” folder han – for mig – helt nye sider ud af sig selv. Hans arbejde med ’Plan 92’, der resulterede i en så bragende succes for først damelandsholdet i håndbold og dernæst herrelandsholdet, var så attraktiv, at vi ikke alene i dag stadig arbejder med en version af den i vores talentudvikling i Danmark, men også at en lind strøm af andre lande er kommet til Ulrik Wilbek for at lære af hans erfaring og ekspertise.

Men ”Talent” er ikke en bog om håndbold. ”Talent” handler om, hvordan vi og andre ser og behandler mennesker, der udviser talent på et felt. Som sådan er bogen ikke en værktøjskasse, men bliver du lige så grebet af hans passion for denne fortælling, som jeg blev, så er det slet ikke umuligt, at du pludselig opdager, du er ved at tage noter og tegne diagrammer.

Ulrik Wilbek har taget sin mest vellignende Malcolm Gladwell-maske på, når han – så du næsten føle iveren drive ned ad papiret – fortæller om, hvordan vi finder talenter, hvordan vi arbejder med dem, og hvor vi stadig laver fejl. Faktisk er der så mange gode råd og fakta i bogen, at du kan føre et større antal ind i dit eget liv og måske endda bruge dem til at nå et skridt eller to videre.

Med eksempler fra både sport, musik og andet får vi en lektion i talentudvikling af mesteren selv. Ham, der med sin viden og erfaring har vundet mere end langt de fleste herhjemme nogensinde ville kunne drømme om. Og vi får det med en så stor kærlighed til både menneskerne bag og de mål, de udviser talent for at nå, at det direkte smitter. Med andre ord: Dette er en varm anbefaling.

Talent, Ulrik Wilbek og Claus Hansen, Lindhardt og Ringhof, 240 sider, April 2016