// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Henrik List: Pussyland Express
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Graphic novel

Henrik List: Pussyland Express

Skrevet af den 13. april 2016 – 07:58Ingen kommentarer

Pussyland Express er tre noveller oprindeligt fra samlingen Pussyland. Henrik List har adapteret dem til tegneserieformatet i samarbejde med forskellige illustratorer: Søren Mosdal Pussyland, Pedro Lopez Mig og Mickey og Jørgen Bitsch 76 Lande og 17 Moteller.

Alle historierne foregår i USA omkring 1990 og amerikansk kultur gennemsiver både historierne og tegnestilarterne. Novellernes hovedperson er den samme, og minder til forveksling om List, der selv har rejst overalt i USA. Men det er ikke en typisk turistfortælling List fortæller. Han beskæftiger sig i vanlig stil med kulturen og samfundets skyggesider. Pussyland Express handler om prostitution, stoffer og kriminalitet og er fortalt med en ligefremhed, som nogen vil finde vidunderligt bramfri, og andre obskøn.

I den første novelle Pussyland møder vi en ung drengerøv, der udforsker New Yorks slibrige natteliv, alt imens hans uvidende kæreste sover videre på deres hotel. I Mig og Mickey er han i Miami Beach, hvor han i sin kapacitet som musikjournalist fester, tager stoffer og forsøger at møde skuespilleren Mickey Rourke, der altid synes omgivet af suspekte mafiaaffilerede typer. Den sidste 76 Lande og 17 Moteller er den absolut stærkeste af de tre. Ved et slidt og ulækkert motel langs Route 66 arbejder den unge, alt for unge, Genevieve. Hun sælger skamløst og uden fortrydelse sin krop for at få råd til en brudekjole. Hendes forlovede er godt nok løbet ind i nogle problemer med nogle mexicanere, men han har bedt hende vente på ham. Hvis du vil vide om den, efterhånden ikke helt unge mand, endnu engang giver efter for undergrundens tvivlsomme fristelser, må du selv læse den.

Bogens styrke ligger i stemningen. Fremstillingerne af red-light-distriktet i New York og motellets beskidte insektinficerede værelse er virkeligt gode, og sammen med temaerne trækker de uvægerligt linjer til Hollywood-gangsterfilm fra perioden samt 40-50ernes noir-film. Mørke og stærke farver mødes og mange rammer er afsat til udelukkende at levere stemning, mens de, der driver historien frem, er meget kontante og sparsomme med deres oplysninger. Læseren må selv supplere og reflektere, hvis man synes det nødvendigt, hovedpersonen befinder sig nemlig i et slags hedonistisk moralsk vakuum.

Pussyland Express er sexet, provokerende og genial til diverse diskussionsfora. Den balancerer på en knivsæg mellem drengerøvs banaliteter og socialrealistisk beat. Desværre halter den midterste historie ret langt bag efter de andre, både hvad angår spænding og tematik. Jeg vil anbefale den til erotikfans, der ønsker realisme fremfor eventyr, tegneseriefans, der interesserer sig for ekspressionisme og pop-art og alle, der kan lide historier med kant.

Henrik List, Pussyland Express, Marts 2016, 104 sider, Forlaget Fahrenheit.