// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peter Sloth og Steffen Andersen: Røver
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Peter Sloth og Steffen Andersen: Røver

Skrevet af den 8. oktober 2015 – 07:13Ingen kommentarer

I august 2008 gennemførte en bande kriminelle det på det tidspunkt største røveri i Danmark. Det var Dansk Værdihåndtering i Brøndby, der var målet for indbruddet, og banden brugte en gummiged til at torpedere væggen ind til værdihåndteringen. Vejen var banet til millioner af kontanter, som en gruppe ansatte kort forinden havde haft travlt med at sortere. De tog klogelig benene på nakken, da gummigeden begyndte at bearbejde væggen.

Politiet havde mistanke om, at noget var under opsejling og kunne fra kameraer følge indbruddet. Så der var betjente på plads, da banden flygtede, men man valgte at undgå en ildkamp mod de svært bevæbnede røvere. Det var et spektakulært røveri med gummiged, brændende renovationsbiler og partisansøm, der gjorde forfølgelsen svær for politiet.

Steffen Andersen var en af hovedpersonerne, og han fortæller nu for første gang om planlægningen, røveriet og de mange år i fængsel. Egentlig er det en gennemført trist historie, han ruller ud for os. Han vokser op hos junkie-forældre og må som helt lille klare sig selv og forsøge at holde liv i en lillesøster og to store hunde mens forældrene er væk i dagevis. Sult, tæsk og mangel på den mest basale omsorg er et livsvilkår, og som 5-årig tvangsfjernes han til et børnehjem. I skolen lærer han kun én ting: han kan slå en proper næve. Det viser sig, at han er et stort boksetalent, og i bokseklubben oplever han for første gang et fællesskab, der minder om en familie. Han udvikler sig og bokser sammen med Mikkel Kessler. Men når han ikke bokser, begår han kriminalitet. Han røver blandt andet smykke- og urforretninger, og det går i en periode. Han er blevet far, men kan ikke slippe den kriminelle løbebane, og allerede som 20-årig ryger han nu ind og ud af fængslerne.

Røveriet mod Værdicentralen skal sikre Steffen økonomisk, men pengene rækker ikke langt. På 1½ måned er størstedelen brugt i Marbella, hvor gangstere og jetset fester igennem. Her ryger der dagligt nogle hundrede tusinder på casinoer, luksusrestauranter og stripklubber. Da han vender hjem, går der ikke lang tid, før han bliver taget af politiet. De har aflyttet nogle af hans medsammensvorne, som har talt for åbenmundet om røveriet. Den sidste del af bogen giver en indsigt i det trøstesløse og deprimerende liv i de danske fængsler.

Det er svært at forstå, hvordan man planlægger et stort røveri i mindste deltalje og gennemfører det koldblodigt, for så derefter at slå hjernen fuldstændig fra. Steffen Andersen beskriver et kriminelt miljø, hvor mange er vokset op med afsavn. Når pengene er der, så skal der festes hårdt igennem, og så må man bare tage næste dag, som den nu kommer.

Steffen Andersen påtager sig entydigt ansvaret for de valg, han har truffet, og de forbrydelser, han har begået. Han vil ikke ynkes, men har valgt at stå frem for at undgå, at andre ødelægger og spilder deres liv, som han har spildt sit. Bogen er skrevet i jeg-form i en nøgtern og sober tone, og det styrker troværdigheden. Mikkel Kessler, Steffens boksetræner Ricard Olsen, en fængselsbetjent og en ven fra fængslet fortæller i små selvstændige kapitler om deres syn på Steffen Andersen, og det bliver et godt supplement til jeg-fortællingen. Jeg savner lidt flere oplysninger om, hvordan politiet så hurtigt fik opklaret forbrydelsen, men den historie får vi ikke.

Peter Sloth og Steffen Andersen: Røver, Ekstra Bladets Forlag, 222 sider, 2015.