// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jeff Diamant: Det store kup
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Jeff Diamant: Det store kup

Skrevet af den 17. august 2015 – 07:01Ingen kommentarer

I oktober 1997 bliver det næststørste kup i USA’s historie udført. Det sker i North Carolina, hvor det lykkes sikkerhedsvagten David Ghantt at stjæle 17 millioner dollars fra værditransportfirmaet Loomis Fargo. Der er kun ham selv og en medarbejder under oplæring på arbejde. Kollegaen bliver sendt hjem lidt tidligt og i løbet af den pågældende aften og nat bærer David Ghantt så ét ton dollarsedler fra boksrummet over i en kassebil. Den kører han ud fra området og her overtager hans medsammensvorne bilen.

De får David sendt til Mexico med en god skilling på lommen, og så er det meningen, at han efterfølgende skal have sin andel af pengene. Hans hjertes udkårne, en tidligere ansat i Loomis Fargo, skal også rejse ned til ham. Det er hende, der har fået idéen til kuppet, og hun har ladet David tro, at hans hede følelser var gengældt. Men ak, der er ugler i mosen. Et bandemedlem overtaler de andre til, at David skal myrdes. Så er der ingen forbindelse mellem dem og forbrydelsen, og de vil kunne få fingrene i Davids andel af de mange penge. Det lyder jo ganske enkelt, men sådan kommer det ikke til at gå. De sender en elendig uprofessionel lejemorder af sted, samtidig med at de strør om sig med pengene i den tro, at de kan bilde alle ind, at det primært er gevinster fra hasardspil. FBI får hurtigt øje på dem, og her hopper man ikke på den med gevinsterne.

Diamant fortæller historien om forbrydelsen og dens opklaring levende og med stor viden om aktørerne. Han fik som den første journalist adgang til fængslet og gennemførte her en række dybdegående interviews med flere af de involverede. Man er aldrig i tvivl om, at banden vil blive fanget, og det bliver næsten for nemt for FBI, fordi forbryderne opfører sig så umanerlig dumt efter et kup, der i virkeligheden var gået helt efter planen. På sin vis svækker det fortællingen lidt, men alligevel bliver det en underholdende og tankevækkende historie om grådighed, sort uheld og overmod. ”Det store kup” rammer biograferne her i 2015 i Hollywoodfilmen ”Masterminds”.

Jeff Diamant, Det store kup, Forlaget Punktum, 262 sider, På dansk ved Kristine Sandbjerg, 2015.