// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hilde Hagerup: Biddet
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Ungdomsroman

Hilde Hagerup: Biddet

Skrevet af den 27. juli 2015 – 07:55Ingen kommentarer

Der er grimt i Krattbo. På en måde passer Krattbo meget godt til Jonas´ liv. Det er nemlig heller ikke for kønt.

Jonas er 14 år gammel. Han bor alene i en lejlighed sammen med sin far. Hans mor besøger han af og til i det fængsel, hun har siddet i siden Jonas var 8 år.

Han har ikke rigtig nogen venner, han er mest klassens klovn. Den der siger upassende ting. Den der danser på bordene. Den der gør sig selv til grin. “Jubel. Jonas Nilsen sætter sig på knæ. Tuder som en ugle. Galer som en hane. I topform. Et show. Festens naturlige midtpunkt, og bare han fortsætter på den måde, er han ikke at stoppe. Ingen tør. Den, der kravler op på bordet til Jonas Nilsen, vil gøre sig selv til grin.”

Det er svært at være Jonas. Ret svært. Han prøver så godt han kan. Bruger timer på badeværelset. Pynter sig. Pynter også på sit liv, når han taler med sin mor. Opdigter en sød kæreste. Men det er svært at finde ud af livet, når de voksne man skal spejle sig i og læne sig op ad ikke selv har styr på en skid. Far skælder ud. Fars ven drikker alt for meget. Og læreren er for venlig og sætter ikke grænser eller stiller krav til eleverne. Så Jonas er overladt til sig selv og klassens hierarki. En dag starter en ny pige i klassen. Hun har store bryster og det kan Jonas godt lide. Og så er hun ikke som de andre piger.

Titlen på bogen hentyder konkret til det bid en hund laver, men det hentyder også til alle de bid man oplever, når der tales grimt til en. Og den slags bid gør lige så ondt som et hundebid.

Jeg slugte ret hurtigt denne rørende, rå og barske ungdomsroman. Heppede på Jonas, selvom han gang på gang dummede sig. Forfatteren har et godt øje for detaljer og det gør historien og personerne lette at tro på. Og så skriver hun ungt og let, hvilket gør bogen let at læse for både voksne og unge.

Hilde Hagerup, Biddet, Turbine, Juli 2015, 155 sider, Oversat af Thomas Takla Helsted.