// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Malte Burup: Sofus & Månemaskinen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Børnebog

Malte Burup: Sofus & Månemaskinen

Skrevet af den 22. marts 2015 – 07:46Ingen kommentarer

“Nu kan jeg lige pludselig godt lide det,” siger Tue på 10 år, da han efter lidt passiv højtlæsning skal styre udenom flyvende skrot på iPad-skærmen. “Må jeg også prøve,” råber Johan på 6 år, da den næste opgave lyder på at hjælpe hovedpersonen sikkert igennem en labyrint.

Jeg har allieret mig med husets mest erfarne iPad-brugere, Tue på 10 år og Johan på 6 år. De er også vant til både selvlæsning og højtlæsning. De skal hjælpe mig med at teste og anmelde børnebogsforfatter Malte Burups debutbog, som udkommer på iPads.

I pressematerialet kalder forlaget Sofus & Månemaskinen for en interaktiv børnebog, som henvender sig til børn mellem 4-8 år. Og det er lidt en udfordring, for selve formatet er ikke en let opgave at teste og anmelde. For skal det vurderes i forhold til andre bøger? Eller skal det vurderes i forhold til andre børnespil på iPads? Børnene er også lidt usikre på, hvad der forventes af dem, men springer glade og forventningsfulde ud i opgaven.

“Hey, det er mærkeligt, at der falder skrot ned fra månen, men ret sejt, at man kan bygge en rumraket af alt det skrot,” jubler Johan på 6 år. Der er tale om en klassisk rejs-ud-og-hjem historie. Skovgnofen Sofus rejser ud for at reparere månemaskinen oppe på himlen, for at mørket kan forsvinde, og det igen kan blive dag på skovplaneten. En helt fin fortælling!

Mine medanmeldere er vant til at skulle trykke langt mere på skærmen, når de spiller på iPad end de kommer til med Sofus & Månemaskinen. Man skal være en tålmodig lytter, mens man venter på at skulle løse endnu en opgave på skærmen. Opgaverne er enkle og nemme, men får alligevel inddraget lytteren i historien.

Bogen er opdelt i kapitler, så man kan springe frem og tilbage, hvis man vil løse en bestemt opgave igen. Det er ret praktisk, at man ikke skal spille/lytte sig igennem det hele igen, hvis man har holdt en pause. Bogen varer i alt 30 minutter.

Man kan enten vælge selv at læse bogen højt eller man kan lade skuespiller Lars Knutzon gøre det. Vi valgte det sidste. Lars Knutzon gør det godt! Han har en rar og behagelig stemme og det lykkedes ham at højtlæse, så det rimer, når det skal. Baggrundsmusikken er også rolig og behagelig og adskiller sig dermed fra mange af de andre iPad-spil, drengene ellers muntrer sig med. Illustrationerne synes jeg er ret flotte og fremstår professionelle og passer fint til historien. Samlet set fremstår illustrationer, historie, musik og oplæsning gennemarbejdet og sammenhængende.

Jeg tvivler dog på, at mine testdrenge kommer til læse/spille bogen igen. Dertil er udfordringerne og variationerne i opgaverne for små. Jeg kunne dog godt forestille mig, at langt yngre børn (2-3 årige) vil holde af at høre og spille bogen igen og igen. Ligesom de elsker at se det samme afsnit af Byggemand Bob eller Teletubbies om og om igen. Det velkendte og genkendelige er trygt for de yngste, men bliver hurtigt kedeligt for de store som er vant til de mere interaktive spil som tablets også tilbydder.

Malte Burup, Sofus & Månemaskinen, Digital børnebog, Købes i App Store, Se mere på The Outer Zone, 2015.