// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » The Burma Road
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

The Burma Road

Skrevet af den 28. april 2008 – 14:21Ingen kommentarer

The Burma Road Det er svaert vide praecist, hvor mange maend der doer i loebet denne skildring, men det er et enormt tal kun overgaaet af antallet af maddiker. Bogen er baseret paa det, der skete dybt i den burmesiske jungle under Anden Verdenskrig. Vi taler om bunker af lig, der doer af malaria, dysteri, sult og ind i mellem ogsaa fjendens krudt og kugler.

Japanerne har besat den saakladte Burma Road og afskaaret Kina fra forsyninger. Inde i Kina sulter befolkningen og Generalisimo Chiang Kai Chek frygter med god grund en kommunistisk opstand. Derfor bliver opgaven for Lt. general Joseph W. Stigwell aka Vinegar Joe at bygge the Ledo Road, fra Ledo i Indien til Kummings i Kina.

Det er et paradoks, at bogen er saa detaljerig at den bliver overfladisk. Steder, personer og aarstal flimrer forbi. Forfatteren har valgt at bruge nogle sider paa at se konflikten fra den japanske side personificeret i en japansk mening, men det virker desvaerre som et hoeflighedsritual fremfor en egenlig interesse.

Det er tankevaekkende, hvor mange menneskeliv som blev ofret for en vej som havde udspillet sin rolle, da den endelig var faerdigbygget, men det mest gribende i bogen er de store strategiske traek og de interne kampe mellem generaler og allierede. Desuden er det en god made at faa et lidt andet indblik i Anden Verdens krig. Alt i alt en god oplevelse, der nok ikke bliver mindre af at laese, mens man spiser sin ris og ser udover Salween River.

“The Burma Road – the epic story of one of WWIIs most remarkable endevours” af Donovan Webster, Farrar, Straus and Giroux, New York 2003.