// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anders Bo Rasmussen: I krig for Lincoln
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Anders Bo Rasmussen: I krig for Lincoln

Skrevet af den 5. marts 2015 – 08:22Ingen kommentarer

Cirka 1000 danske udvandrere kæmpede i den amerikanske borgerkrig fra 1861 til 1865. Det er deres historie, Anders Bo Rasmussen udruller for os, fængende velfortalt og med stor indfølelse og viden. Man fornemmer inspirationen fra Tom Buk-Swientys måde at genfortælle de store historiske dramaer, og det er da heller ikke tilfældigt, idet Anders Bo Rasmussen er tilknyttet Syddansk Universitet. Her har han blandt andet arbejdet som forskningsassistent for Swienty og er i dag adjunkt.

Det er udvalgte individuelle skæbner, som belyser de store begivenheder under borgerkrigen, eksempelvis Fritz Rasmussen, der i 1847 stævnede ud på den lange rejse fra Langeland til Amerika. Han var, som mange andre udvandrere, forblændet af beskrivelserne af Amerika. I datiden blev Amerika, blandt andet af H.C. Andersen, beskrevet som det nye, uopdyrkede land, hvor champagnen og honningen flød, og hvor guldet nærmest bare var til at samle op fra gaden.

Sådan var virkeligheden ikke. En søn døde på rejsen, og som Fritz senere skrev, ”Vi havde ingen penge, kunne ikke sproget, og der var ingen landsmænd. Min far, søster og yngste bror var døden nær”. Familien ender på et lokalt fattighjem og klarer sig kun med det yderste af neglene og med hjælp fra udvandrere til Wisconsin, hvor mange skandinaver havde slået sig ned. I 1863 indrulleres han i Nordstaternes hær, der desperat manglede mænd efter en række forsmædelige nederlag til Sydstaterne. Fritz oplever krigens rædsler, nedslagtninger og sygdomme, men overlever og kan svækket vende hjem til Wisconsin.

Han er kun én blandt en række skæbner, som Anders Bo Rasmussen på imponerende vis har gravet sig frem til i arkiver og hos efterkommere. Undervejs har han også fundet et hidtil upåagtet historie om Danmarks forhold til slaveriet. I takt med at antallet af frie og flygtede slaver voksede, rejste tvivlen sig om, hvad man skulle gøre med dem. Nordstaterne var indædt imod slaveriet, men det var også sin sag at skulle integrere de tidligere slaver, som mange i Nord også anså som undermennesker. Kunne man sende dem tilbage til Afrika, eller kunne andre eventuelt bruge dem? Det kunne Danmark vældig godt. Plantageejerne i Dansk Vestindien sukkede efter arbejdskraft på slaverilignende vilkår til det opslidende arbejde i sukkerrørsmarkerne. Her var slaveriet ophævet i 1848, men danske politikere og diplomater holdt sig ikke tilbage for at gøre en meget aktiv indsats for at finde en måde, hvor på frigivne og bortløbne slaver kunne overdrages. Det er bestemt ikke et kønt kapitel i Danmarkshistorien, der her beskrives detaljeret.

Anders Bo Rasmussen får også rykket ved billedet af Lincoln. Ophævelsen af slaveriet blev først virkelig vigtigt i takt med, at Nordstaterne blev mere og mere presset. Men ved en ophævelse af slaveriet, kunne man ramme Sydstaternes økonomi og evne til at føre krig. Det var Lincolns umiddelbare grund til at kræve slaverne frigivet. Så ”I krig med Lincoln” er en på alle måder vellykket bog med nye indsigter, tragiske såvel som fantastiske danske skæbner, og en tankevækkende fremstilling af nogle af de mest afgørende år i amerikansk historie.

”I krig for Lincoln”, Anders Bo Rasmussen, Informations Forlag, 350 sider, 2014.