// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jonas Nyrup: Se & Hør Skandalen fra A til Z
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Journalistik, Kongehuset, Samfund

Jonas Nyrup: Se & Hør Skandalen fra A til Z

Skrevet af den 2. december 2014 – 08:18Én kommentar

En bog om en anden bog og hvad der fulgte i kølvandet på udgivelsen af denne bog. Det er kort fortalt hvad ”Se & Hør Skandalen fra A til Z” er. Og det gør den godt.

I foråret ryddede den tidligere Se & Hør-journalist Ken B. Rasmussen forsiderne med sin roman ”Livet, det forbandede”, der handlede om en journalist på det fiktive sladderblad Set & Hørt. Den beskrev hvordan sladderbladet havde adgang til kreditkortoplysninger om en lang række kendte mennesker. Det stod ret hurtigt klart, at Ken B. Rasmussens historie lå meget tæt op ad virkeligheden. Se & Hør havde nemlig gennem flere år haft en kilde hos Nets og senere IBM, der havde direkte adgang til at se en lang række danskeres kreditkorttransaktioner. En kilde, der i medierne blev døbt ”tys-tys kilden”.

Det satte gang i en lavine af afsløringer om Se & Hørs arbejdsmetoder og ikke mindst manglen på it-sikkerhed i centrale dele af vores samfund, som rullede henover landet i april, maj og juni.

”Se & Hør Skandalen fra A til Z” summerer hele hændelsesforløbet op, lige fra forlæggeren får den første henvendelse fra Ken B. Rasmussen i november 2013, og frem til efteråret i år. Samtidig leverer bogen en række nye afsløringer, som måske mere tenderer til at være mere detaljerede oplysninger om elementer i sagen, som allerede har været fremme. Og endelig så rejser den det tankevækkende spørgsmål om hvorvidt der er overhovedet er begået ulovligheder, som en eller flere tidligere Se & Hør-ansatte og den såkaldte ”tys-tys kilde” kan blive dømt for.

Omfanget af afsløringer og medieomtale var så massivt og konsekvenserne så store, at det giver rigtig god mening at lave en ”bogen om bogen” for at give det store overblik. Det er for en journalist og andre medieinteresserede da også særdeles interessant læsning. Ikke mindst om spillet bag kulisserne før og efter at afsløringerne kommer for dagens lys. Bogen er grundig og detaljeret, men samtidig skrevet let og forståeligt af en journalist, der tydeligvis har stor indsigt i sagen og har lavet en grundig research.

Bogen kunne dog godt have brugt en mere stram struktur, hvor tidsforløbet i højere grad var den røde tråd i fortællingen. Man kan godt miste lidt af overblikket over forløbet efter at historien ”breaker” i slutningen af april. Desuden kunne det være formålstjenstligt, hvis de mail- og sms-korrespondancer, som udgør det primære ”bevismateriale” var samlet som bilag bagerst i bogen, så man selv kunne orientere sig i det.

De to bøger er udgivet på samme forlag og forfatteren har en fortid som journalist på den formiddagsavis, som han primært angriber. Jonas Nyrup er god til at redegøre for dette aspekt. Men man kan alligevel ikke undlade at sidde tilbage med en opfattelse af, at Nyrup er en lille smule part i sagen og ikke er 100 procent uafhængig i forhold til fortællingens hovedpersoner og deres dagsordener. Hvis Nyrup ønsker at udgive flere bøger hos Bogkompagniet, hvor han også tidligere har fået udgivet bøger, så duer det nok ikke at gå alt for kritisk til forlagets direktør og ejer.

Når det er sagt, så er der uden tvivl tale om et ganske gedigent journalistisk produkt, som formår at forene opsummering med nye oplysninger i en kompleks og for dansk journalistik meget principiel og opsigtsvækkende sag, hvor det sidste ord langt fra er sagt.

Jonas Nyrup: Se & Hør Skandalen fra A til Z. Bogkompagniet 2014. 308 sider.

 • Jonas Nyrup

  Hej Andreas

  Som forfatter til bogen siger jeg tak for den fine anmeldelse. Blot er jeg lidt træt af, at du “analyser” dig frem til en påstand om mine motiver ved at gribe dem ud af den blå luft:

  * Jf. din formulering: “forfatteren har en fortid som journalist på den formiddagsavis, som han primært angriber”.

  JEG angriber ikke nogen. Jeg gengiver udelukkende forløbet som faktuelt som overhovedet muligt. Hvis forløbet er mindre flatterende for BT, er det ikke udtryk for et angreb fra min side eller for en tabloid vinkling. Det er fakta, som taler, ikke mig.

  * Jf. din formulering: “Hvis Nyrup ønsker at udgive flere bøger hos Bogkompagniet, hvor han også tidligere har fået udgivet bøger, så duer det nok ikke at gå alt for kritisk til forlagets direktør og ejer.”

  Anders, det er lodret forkert!
  Jeg har kun udgivet én bog tidligere på Bogkompagniet. Jeg har udgivet fem bøger på People’sPress og Lindhardt og Ringhof. Jeg kommer ikke til at mangle forlag.

  Desuden kan du i forordet læse, at jeg som krav forlangte at kunne beskrive også Bogkompagniets rolle og personage, som jeg måtte ønske.

  Hvis nogle af de medvirkende kilder (eller BT eller Ken B Rasmussen) ellers havde mere kritisk at sige, end det er tilfældet. ville det naturligvis være taget med. (I bogen er videregivet flere kritikpunkter af forlaget fremsat, blandt andet af Se og Hørs chefredaktør Niels Pinborg). Men jeg kan nu engang ikke videregive viden, jeg ikke har.

  Derfor må du meget gerne fortælle mig og dine læsere, hvad det er du mangler i forhold til at “gå kritisk til forlaget og dets direktør”. Du må da have noget konkret viden at byde ind med, altså: hvilken kritik sidder jeg med, som jeg ikke har viderebragt?
  For hvis du ikke har noget konkret og blot teoretiserer uden nogen form for faktuelt belæg, vil jeg sige, at din påstand er på grænsen til det injurierende.

  Hvis du en anden gang får lyst til at anmelde en af mine bøger, stiller jeg meget gerne op til en snak, inden du begynder at anmelde – så kan du nemlig få faktuelle svar istedet for at gætte 🙂

  Mvh
  Jonas