// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jan Horskjær: “Frokost i byen”
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Mad og drikke

Jan Horskjær: “Frokost i byen”

Skrevet af den 15. april 2008 – 22:134 kommentarer

Frokost i ByenSorgenfri, Toldboden, Husmanns, Petersborg, Skindbuksen… Mange genkender nok navnene, som også udgør kapiteloverskrifterne i en bog, der hylder noget så ærkedansk som de københanvske frokostrestauranter.

Ingen fancy caféer med spejlvægge, moderne kunst, rucola, pinjekerner eller kaffe latte, men derimod kitschet kolonihavekunst, brune tapeter og brun mad!

Bogen er skrevet af en kender, nemlig Jens Kramer Mikkelsens (livs- og madglad fhv. S-overborgmester, red.) kommunikationschef, Jan Horskjær, og såvel restauranter som maden er fotograferet af Jacob Termansen.

Bogen er inddelt i 25 kapitler: Et forord og 24 portrætter af forskellige “listige steder” i København og omegn. Vi kommer godt omkring, og vi er i godt selskab. Alle portrætterne fortæller om stedet, dets historie og indretning – og naturligvis maden. Portrætterne er krydret med små annekdoter fortalt af enten ejeren, medarbejderne eller stamkunderne. Mellem portrætterne gemmer sig et par opslag, hvor de mest kendte stykker præsenteres i både tekst og billede. Hvert portræt strækker sig over 6-8 sider inklusive de flotte billeder.

Bogens styrke er dets fokus, og den tydelige kærlighed til smørrebrødet og den klassiske frokostrestaurant. Da jeg gik i gang med at læse bogen, gik der ikke mange minutter, før mine tanker var svømmet langt væk og mine tænder løb i vand.

De fleste vil nok bruge bogen til læsning i sporadiske nedslag, men den kan sagtens læse fra ende til anden. Men man skal ikke tro, at man kan bruge den som guide til at finde det bedste smørrebrød. Der er ingen vurderinger, ingen anbefalinger. Det er ikke en samling af anmeldelser. Alle steder beskrives på deres præmisser og det er dermed snarere en reklame for noget af det, der stadig udgør hjertet af København, hvilket også ses af, at bogen er udgivet på engelsk og nok ligger frit fremme på mange af de portrætterede steder til gennemlæsning.

Frokost i byen” er en dejlig bekræftelse af, at ikke alt det gamle smides ud, bare fordi man kan få noget nyt. Vi er mange, der spiser pasta og kylling til hverdag, men som elsker det klassiske danske smørrebrød – og Horskjærs hyldestbog er dejlig lystlæsning for os.