// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jakob Sørensen: Spøgelsesfronten
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, Samfund

Jakob Sørensen: Spøgelsesfronten

Skrevet af den 8. november 2014 – 07:59Ingen kommentarer

I de bakkede og skovrige Ardenner-områder i Belgien samlede især amerikanske styrker kræfter i efteråret 1944. De havde kæmpet sig frem fra D-Dagens strande i Nordfrankrig og var på vej mod Tyskland. Det var også her i Ardennerne, at mange nye og uerfarne soldater kom til for at blive en del af de allieredes styrker.

Det uvejsomme terræn og de tætte skove syntes perfekt til formålet. Men man glemte, at det var her tyskerne var gået igennem, da slaget om Frankrig blev indledt få år før. Så tyskerne kendte området, og det var her, at Hitler ville mobilisere, hvad der skulle vise sig at blive Nazitysklands sidste store offensiv. Den historie fortæller Jakob Sørensen engageret i sit nyeste værk om 2. Verdenskrig. Bogen er krydret med en række fotos og detaljerede kort, så det er muligt at følge troppebevægelserne. En tidslinje og signaturforklaring på bogens sidste sider hjælper også fint med til at bevare overblikket over slagets gang. Endelig afdækker Sørensen på imponerende vis mange af de facetter, der spillede ind og prægede slagets udfald.

Hitlers ambition var, at et hurtigt, voldsomt og uventet fremstød skulle afskære fjendes adgang til nogle af de vigtigste forsyningslinjer og havne, især den i Antwerpen. I teorien kunne dette splitte alliancen mellem Storbritannien og USA, hvorefter tyskerne så kunne rette deres fulde opmærksomhed mod fronten i Øst.

Ardenneroffensiven kan umiddelbart lyde som en barok fantasi, men paradoksalt nok blev denne sidste nazistiske krampetrækning amerikanernes største slag i 2. Verdenskrig. Utroligt nok var det lykkedes nazisterne at samle en hær på flere hundrede tusind mand uden, at amerikanerne opdagede det, og i slutningen af december 1944 og starten af 1945 kæmpede næsten en million mand. De kæmpede tænderklaprende og forsøgte desperat at holde frostskaderne fra livet. Mest desperat var situationen for tyskerne. Det lykkedes dem at overraske, men de offensivt orienterede amerikanere formåede på overrumplende facon at omstille sig til defensiven. De kæmpede langt mere sammenbidt, end tyskerne havde troet. Amerikanerne havde forsyninger, som tyskerne kun kunne drømme om, og da vejret blev til det, hamrede jagerflyene på enhver uforsigtig tysk tank eller soldat. De faktorer afgjorde slaget og ryddede endnu en stor sten af vejen frem mod den endelige sejr.

Jakob Sørensen formår, som i sin tidligere bog om D-Dag, at balancere den vidende historikers indsigt med hensynet til de interesserede læsere, der ville kunne fare vild i alt for detaljerede beskrivelser. Det er medvirkende til, at bogen bliver en stor fornøjelse at læse.

Jakob Sørensen: Spøgelsesfronten. Ardennerne 1944: Hitlers sidste store offensiv, Gyldendal, 331 sider, 2014.