// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Amanda Lindhout og Sara Corbett: Huset i himlen – Mine 15 måneder som gidsel i Somalia
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erindringer

Amanda Lindhout og Sara Corbett: Huset i himlen – Mine 15 måneder som gidsel i Somalia

Skrevet af den 30. juli 2014 – 14:13Ingen kommentarer

Beretningen begynder da Amanda er 9 år. Hendes mor og far har været skilt i nogle år. Amanda bor nu med sin mor, to brødre og moderens nye kæreste i en lille by i Canada. Der er ikke mange penge at gøre godt med i familien. Amandas mor er kassedame og stedfaderen arbejder kun en gang imellem.

Amanda og hendes storebror begynder at samle flasker fra byens affaldscontainere for at tjene lidt penge. Amanda bruger næsten alle sine flaskepenge på køb af gamle nummerer af National Geographic. Ofte når stedfaderen har drukket og bliver voldelig overfor moderen, søger Amanda væk i sine elskede blade med farvestrålende billeder fra hele verden.

Som 19 årig flytter Amanda hjemmefra og får et job som servitrice i en natklub. Hun lærer hurtigt, hvordan hun skal begå sig og udover sin grundløn, får Amanda rigtig mange drikkepenge. De første måneder nyder Amanda at kunne købe hvad hun ønsker sig, snart har hun hvad hun har brug for af sko og fikse kjoler og hun begynder for alvor at spare op.

Hun vælger at leve sit liv efter devisen: Arbejde i 3-4 måneder og tjene hurtige penge i Canada, for derefter at bruge pengene langsomt på rejser i det meste af verdenen i 4-5 måneder.

Den første rejse går til Sydamerika i 2002 og bogen slutter med rejsen til Somalia i 2009, hvor hun bliver holdt som gidsel i 15 måneder. Under gidseltagningen bliver hun og vennen Nigel flyttet fra hus til hus, som får navne efter deres beskaffenhed: Det elektriske hus, Det kitschede hus og Det mørke hus. Huset i himlen er et hus i Amandas fantasi, som hun besøger når hun har det allerværst. I huset har hun alle sine kære, som kan kigge ned til hende og give hende håb.

Det er en gribende beretning, holdt i et levende og letflydende sprog, med detaljerede beskrivelser af steder, personer og hændelser.

Det ville gøre bogen lidt lettere tilgængelig, hvis den første tredjedel, som beskriver de mange rejser Amanda foretager sig forud for tilfangetagelsen, var beskrevet knap så detaljefyldt, så man ikke risikerer at miste gejsten inden den egentlige fortælling begynder.

Det er dog en uforglemmelig bog om en meget modig kvinde.

Amanda Lindhout og Sara Corbett: Huset i himlen. Gads forlag. 384 sider. Oversat af Stig W. Jørgensen. 2014.