// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jakob Sørensen: D-dag. Operation Overlord 6. juni 1944
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Jakob Sørensen: D-dag. Operation Overlord 6. juni 1944

Skrevet af den 23. juni 2014 – 07:21Ingen kommentarer

I starten af juni 1944 åbnede de allierede endnu en front mod Nazityskland, der så var under angreb fra både Vest- og Sydeuropa og fra Østfronten, hvor russerne ubønhørligt trængte dem længere og længere vest på. Det lykkedes de allierede at få fodfæste på de nordfranske strande ved Normandiet, og med dette brohoved kunne engelske, amerikanske og canadiske tropper begynde de sidste hårde kampe mod de stadig mere desperate tyske styrker.

Vejen til Berlin blev lang for de soldater, der overlevede mareridtet i de små landgangsbåde og den nådesløse beskydning fra tyske bunkere og kanonstillinger. På trods af den store materielle overvægt var det ved at gå helt galt den skæbnesvangre 6. juni, og havde tyskerne ikke truffet nogle af de dårligste valg, de kunne, ville landgangen have kostet langt flere liv.

Det belyser Jakob Sørensens bog om D-dag effektivt og medrivende. Bogen er velskrevet og især afsnittene om landgangene og slagene på de fem strande, hvor soldater og udstyr blev kastet i land, er fortalt elementært spændende.

Som noget nyt fokuserer Sørensen også på de danske soldater, der deltog i D-dag, hvoraf nogle var med helt fremme i første række, også på Omaha-stranden, hvor de allierede nærmest blev massakreret under den første time. Det er slaget på Omaha-stranden, som Spielberg har skildret så barskt i ”Saving Private Ryan”. Cirka 1.000 danskere deltog, heraf cirka 500 sømand på de flere tusinde fartøjer, der stævnede ud fra Sydengland. Det er især sømanden Arthur Larsen, som Sørensen fokuserer på. Han sejlede med på de farlige konvojer over Atlanten i 1942, i 1943 deltog han i invasionen af Sicilien, og i foråret 1944 var han i England og trænede frem til det gik løs i Nordfrankrig.

”D-dag. Operation Overlord” er meget velegnet for den læser, der interesser sig for den dramatiske historie, men ikke har behov for nogle af de meget detaljerede engelske og amerikanske bøger om samme emne. Den er velstruktureret, og der gøres god brug af kort undervejs. Endelig gives der ved bogens afslutning en fin guide til de heldige, der har mulighed for at besøge Normandiet og opsøge de mange spændende historiske vidnesbyrd om de dramatisk dage og uger i området.

Jakob Sørensen: »D-dag. Operation Overlord 6. juni 1944«, Informations Forlag, 323 sider, Maj 2014.