// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Per Kaae: Gerningssteder – en kriminalvandring gennem Københavns mordsteder
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, Spænding

Per Kaae: Gerningssteder – en kriminalvandring gennem Københavns mordsteder

Skrevet af den 29. maj 2014 – 07:16Ingen kommentarer

Det er ikke ligefrem en lystvandring, Per Kaae inviterer sine læsere med på, når han opfordrer os til at følge ham gennem seks københavnske bydele. I hver bydel udforsker og gennemgår han kort og koncist en række mord. Mishandlede kvinder, skuddrab, knivmyrdede børn er, hvad vi bliver præsenteret for på vandringen. Kaaes afsæt er en fascination af mord og en overbevisning om, at gerningsstedet og mordet hænger uløseligt sammen. Der er sat spor, stedet har mistet sin jomfruelige uskyld, og er for altid der, hvor den ultimative forbrydelse blev begået.

Dette afsæt bruger han til en kort præsentation af, hvordan gerningsstedet de seneste 25 år har fået større og større betydning for opklaringen af mord. Via spor på gerningsstedet kan efterforskere i stigende grad tegne en psykologisk profil af morderen. En morder, der har planlagt mordet og ryddet pænt op, og måske udlagt falske spor, er typisk en person, der lever et organiseret og ordentligt liv. Gerningssteder kan ofte være iscenesatte, når gerningsmanden kender sit offer. Iscenesættelsen betyder, at noget på gerningsstedet ikke har en naturlig forklaring, er ulogisk. Gerningsmanden ved, at han eller hun vil være i politiets søgelys og planter eller fjerner spor for at aflede opmærksomheden.

Nogle af disse pointer fra bogens indledning bruger forfatteren elegant i sin gennemgang af mordene, hvoraf nogle er uopklarede, andre opklarede. I flere af de uopklarede mordsager fremlægger Kaae overbevisende teorier om, hvem der kunne være de mest logiske gerningsmænd, og i enkelte tilfælde har han fundet frem til vidner, som politiet nok burde have talt med. Så på den måde glider teori over i praksis, og det måtte der godt have været mere af i bogen.

Det er mere end hundrede års forbrydelser, man møder på den fiktive vandring rundt i gader og stræder. Og det er svært ikke at blive en smule forstemt på turen, både over den ondskabsfuldhed, som ligger bag nogle af drabene. Men også over, hvor mange af dem, som skyldes affekt, menneskelig ulykke og almindelig dårskab. Per Kaae er en god fortæller, her er han den nøgterne beretter, som samtidig ånder politiet i nakken med sine egne refleksioner teorier.

Per Kaae, Gerningssteder, People’s Press, 244 sider, Maj 2014.