// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lisa Lutz: Spellman Arkiverne
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Chick lit

Lisa Lutz: Spellman Arkiverne

Skrevet af den 4. august 2009 – 10:22Ingen kommentarer

Jeg elsker krimier og bliver nemt fanget af de fleste af slagsen. Jeg var derfor spændt på Spellman Arkiverne, da der på forsiden står “(En slags) krimi”, for hvad betød det nu? Men en krimi synes jeg ikke, at Spellman Arkiverne er. Den er mere i familie med (alle) de andre bøger om kvinder omkring de 30 med kaos på jobbet og koks i kærlighedslivet. Altså nærmere en chicklit (af en art).

Spellman Arkiverne handler om den 28-årige Isabel Spellman, som stadig bor hjemme sammen med sine forældre og sin lillesøster. Alle i familien er privatdetektiver og ansat i familiefirmaet. Lige med undtagen af storebror David, som er advokat. Bogen starter med at Isabel er til afhøring hos politiet, da hendes lillesøster er forsvundet. Efterfølgende følger vi Isabel og familien tilbage til perioden før søsterens forsvinden. Her møder vi blandt andet en del sjove episoder med Isabels ekskærester. Og vi kommer til at lære Isabels meget specielle familie at kende. På et tidspunkt flytter den fordrukne, spillegale og kvindeelskende onkel også ind i huset. Det bliver hjemmet bestemt ikke mindre bindegalt af.

Bogen er skrevet i en frisk og munter tone, til tider måske en anelse for frisk. Der er sjove episoder, men der er desværre også lettere kedelige afsnit. Det er lykkedes forfatteren at skabe en ganske unik familie og en kulisse, som er så anderledes, at bogen helt bestemt skiller sig ud fra mængden. Alt i alt fandt jeg dog bogen en anelse for lang og den kom aldrig for alvor op i den øverste klasse af underholdning.

Spellman Arkiverne er det første bind i en foreløbig serie på tre. Indtil videre er det dog kun det første bind der er oversat til dansk. I USA har alle bøgerne tilsyneladende været meget populære og bind to blev nomineret til en Edgar Award. Spellman Arkiverne er desuden ved at blive filmatiseret, hvad pesongalleriet nok også er tilpas skævt til.

Lisa Lutz er amerikansk forfatter, opvokset i det sydlige Californien og i dag bosat i San Francisco. Mere om forfatteren og hendes bøger kan læses på hendes hjemmeside.

Lisa Lutz, Spellman Arkiverne, People´s Press, Maj 2009, 335 sider, Oversat fra amerikansk af Kristina Hagen og Kirstine Ersbøll Meyerhoff.