// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anders Jørgen Mogensen: Livet er ikke retfærdigt
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Ungdomsroman

Anders Jørgen Mogensen: Livet er ikke retfærdigt

Skrevet af den 14. maj 2014 – 07:01Ingen kommentarer

Er livet retfærdigt?

Hvad ville du gøre, hvis du blev slået ihjel af din far og ikke døde helt, men vågnede under jorden midt i en skov?

Jeg håber aldrig, at du ender i samme situation som drengen i bogen, der kravler op af mulden med en stor flænge i panden og en endnu større i hukommelsen. Ingenting kan han huske. Jo! Han kan huske et navn: Stefan. Langsomt finder han ud af det ikke er hans eget navn, men navnet på hans storebror. En storebror han dræbte ved et uheld. Et uheld der gjorde hans mor sindssyg og i sidste ende fik hans far, til at prøve at slå ham ihjel, men drengen overlever og kæmper sig vej gennem skov og land for at finde sin far igen og tilgive det han har gjort, spørgsmålet er bare om det kan gøre alt godt igen?

Det kunne være en forfærdelig og uhyggelig bog. Om tab og smerte. Det er den også, men det er blandet op med kærlighed og håb, bare ikke den forløsende slags. Nærmere den slags der ekkoer bogens titel. Livet er ikke retfærdigt. Det er tunge emner, men det er en bog for store børn, i alle aldre, så det går nok.

Bogens illustrationer er helt specielle. De er nemlig ikke tegnet, men lavet af papirklip. Jeg talte med Simon Bukhave om forskellen:
”At arbejde med disse papirklip har, på en måde, været det modsatte af at arbejde med tusch, fordi jeg, når jeg tegner med tusch, tilføjer det sorte til det hvide papir, hvorimod jeg, når jeg laver papirklip, fjerner det sorte, og på den måde får billedet frem.”

”Så man skal sådan set tænke negativt i forhold til, hvordan man tænker, når man tegner med tusch. Derudover så kræver papirklip at man tænker i systemer, for alle linjer skal hænge sammen, for ellers så falder papiret fra hinanden”

Papirklippene forstærker historiens handling, fordi symmetrien i papirklippene er meget tydelig, mens den i teksten ligger lige under overfladen.

Livet er ikke retfærdigt er en bog, der er let at læse, men svær at forstå. Det er en bog du skal læse hvis du elsker det groteske og kan kapere et dystert syn på verden. Samtidigt hjælper det hvis du syntes det er ok, at man ikke forstår bogen helt, men mærker den fuldt ud, lidt ligesom livet.

Livet er ikke retfærdigt. Anders Jørgen Mogensen. Papirklip af Simon Bukhave. Fahrenheit. 200 sider.