// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Fie Hørby: DROP opdragelsen – Vis hvem du er og bliv hørt
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Børneopdragelse

Fie Hørby: DROP opdragelsen – Vis hvem du er og bliv hørt

Skrevet af den 26. januar 2014 – 07:28Ingen kommentarer

Familieterapeut Fie Hørbys bog Drop opdragelsen fra 2011 har været populær og udkom derfor i nyt oplag i efteråret. Hendes vigtigste pointe er, at vi skal droppe den traditionelle opdragelse. Hun peger i bogen på en ny vej, der skal bedre samspillet og samværet mellem børn og forældre. Når de voksne skifter spor, skal børnene nok følge med. Udvikling tager tid, men er ikke umulig!

Alt for mange forældre farer i dag vild i opdragelsen og undrer sig over de daglige konflikter, der fjerner fokus fra det gode samvær og de gode oplevelser med deres børn. For mange forældre bruger alt for mange ord. Ord som børnene aldrig hører. Tal mindre og vær klar og tydelig. Fie Hørby har fire hovedbudskaber:

1. Som forældre skal vi være lydhøre, vi skal anerkende vores børns følelser, ønsker og behov også selvom de ikke nødvendigvis får dem opfyldt.
2. Som forældre skal vi være personlige, der skal være overensstemmelse mellem det vi siger og det vi mener (og det vi gør).
3. Som forældre er det os, der er ansvarlige for samspillets kvalitet.
4. Som forældre skal vi være nærværende (Jeg har en tese om at en del forældre tror, at man kan tjekke mobil og være nærværende samtidig, det mener jeg ikke at man kan).

Bogen er fyldt med konkrete eksempler, man sagtens kan kende fra sin egen hverdag. Eksemplerne gør det nemt at forstå hendes pointer og hvis vi har blot nogle af eksemplerne med i baghovedet i vores samvær med vores børn, vil vi med lidt held hen af vejen huske hvordan vi mest hensigtsmæssigt taler til og med børnene. Er du faret helt vild i børneopdragelsen er det selvfølgelig en noget længere proces du og din familie skal igennem. Alle vil dog kunne få noget ud af at læse bogen – hvis man har mod på at se lidt nærmere på sin egen rolle vel at mærke!

Et godt sted at starte er at tale i konkrete, tydelige sætninger der starter med “jeg”. “Jeg”-et er med til at markere dine grænser. For barnet er det nemmere at forstå denne besked: “Jeg vil ikke have at du vipper på stolen” end denne “Er du sød at lade være med at vippe”? Forældre tror fejlagtigt at det er mere høfligt at give beskeden i et spørgsmål, men det er forvirrende for barnet.

I det hele taget er bogen fyldt med guldkorn, som jeg kunne blive ved med at remse op i denne anmeldelse. I stedet vil jeg kort sige, at det er en god bog, den er overskuelig, let at læse, den er konkret og relevant og retningsvisende uden at være fordømmende. Læs den og du er allerede på vej til en hverdag med mere nærvær og mindre skældud til glæde for dig og dine børn.

Fie Hørby, DROP opdragelsen, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, Genudgivelse september 2013, 240 sider.