// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Klaus Rydahl: Krigssejler 1939-45
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Klaus Rydahl: Krigssejler 1939-45

Skrevet af den 26. juni 2009 – 09:33Ingen kommentarer

Min fars onkel Carl var krigssejler. Formåede at blive torpederet – og overleve både det og resten af anden verdenskrig. Og kunne derfor, da jeg var barn, sidde i sit lille sommerhus med en kold øl uden at gøre noget stort væsen ud af sin indsats. I alt 1.832 danske søfolk, 287 fiskere, 50 passagerer, 9 hustruer, 12 børn og 153 færinger overlevede imidlertid ikke anden verdenskrig.

Det er på mange måder en lidt overset historie. For mens den indenlandske modstandsbevægelse har både mindelund og film som Flammen og Citronen til at minde os om deres mod – og den moderne historieforskning også har sat fokus på den ubekvemme sandhed om de frivillige danskerne på tysk side på Østfronten – så er opmærksomheden omkring de 5.000 til 6.000 danske søfolk, som deltog i krigen på allieret side mere begrænset.

Det er deres historie, med udgangspunkt i seks overlevende krigssejleres historie, som Klaus Rydahl’s glimrende “Krigssejler 1939-45” fortæller. Bogen er en klassisk interviewbog hvor sejlernes egne ord og utrolige historier kommer frem. Og vi kommer vidt omkring: Fra interneringer i sibiriske arbejdslejre, med flybrændstof til de amerikanske tropper i stillehavet, med forsyninger via den næsten selvmorderisk farlige konvojsejlads til Murmansk og helt ind til stranden i Normandiet.

Alle steder er de store drenge, for de fleste var blot 15-16 år da krigen bryder ud, konstant i forreste linie. For mens handelsflåden kan lyde tilforladeligt, så betød den allestedsnærværende ubådstrussel at man bogstaveligt sov med tøjet på og redningsvesten inden for rækkevidde uanset om man sejlede kul lands kysten i England eller højeksplosive laster som ammunition og flybrændstof til invasionsstyrker i Middelhavet. Og som der fortælles i bogen, så betød ubådstruslen også at man under konvojsejlads ikke stoppede for at samle overlevende op – det ville blot resultere i flere sænkede skibe.

Den slags oplevelser sætter spor – hvilket Krigssejler 1939-45 også formår at komme fint omkring. For i det hele taget er bogen en rigtig god præsentation af det vanvittige og farlige univers som krigssejlerne befandt sig i under anden verdenskrig. Der er måske knapt så meget til lænestolsgeneralerne der holder af at se overblikket over anden verdenskrig på store kort med klare røde pile, men i stedet får vi sejlernes egne ord – og de står på mange måder stærkere. Så hermed en klar anbefaling til at blive klogere på krigssejlernes historier gennem denne fine interviewbog.

Klaus Rydahl, Krigssejler 1939-45, Forlaget Radius, Maj 2009, 240 sider.