// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Interview: Peter Gotthardt, manden bag 100 bøger til børn og unge
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Nyheder

Interview: Peter Gotthardt, manden bag 100 bøger til børn og unge

Skrevet af den 3. september 2013 – 11:05Ingen kommentarer

Peter Gotthardt er helt sikkert en af landets flittigste børnebogsforfattere. 100 bøger er det blevet til igennem årene – med jubilærumsbogen Det forstenede hjerte som den seneste.

Her på Bogblogger.dk har vi især været begejstrede for hans fantasyserier Elverdronningens Riddere, Elverdronningens Børn, Katla og Knøs og den nye serie Elverdronningens skæbne.

Bøgerne har det til fælles, at de er spændende, lidt uhyggelige, har modige hovedpersoner der må samarbejde og når de gør det, vinder de gode altid over de onde. Og så er det bedste, at bøgerne er en del af en serie så universet kan nå at blive velkendt.

Er læseren først inde i den spændende verden er det nemt at kaste sig over den næste i serien. Og motivation er kodeordet, når begynderlæsere skal holdes til ilden, og her fungerer Peter Gotthardts bøger.

Peter er født i 1946 og er uddannet folkebibliotekar. Bortset fra et par år som forlagsredaktør har han virket som børnebibliotekar i Helsingør i mange år. Siden 2006 har det dog handlet udelukkende om forfatterskabet. Hans særlige evne til at spotte, hvad der skal til for at fange børnenes interesse har han måske fra arbejdet på biblioteket. En ting er sikkert, han kan noget særligt!

Se også: Alle Bogbloggers anmeldelser af Peter Gotthardts bøger

I anledning af de 100 bøger har Bogblogger stillet Peter Gotthardt 7 hurtige spørgsmål:

Hvilke bøger læste du selv da du var barn?

Jeg var en bogsluger, der læste alt muligt. ’Puslingebogen’ af Finn Pape var en af de første bøger, jeg læste selv, og hvor var den dog spændende! Senere blev det kraftigere sager som ’Kong Salomons miner’ og nogle af de store klassikere som ’Odysséen’ og ’Don Quixote’. Samt masser af folkeeventyr.

Jeg læste også meget faglitteratur – historie, naturen, rejseskildringer. Det gav mig et første grundlag for en allround viden, som jeg har god brug for som forfatter.

Hvad er vigtigt for dig, når du skriver børnebøger?

Bogen skal handle om noget, der vedkommer læserne. Og samtidig skal det være noget, jeg selv er optaget af. Ellers ville jeg ikke ane, hvad jeg skulle skrive.

Jeg lægger stor vægt på fortælleteknikken. En bog skal helst gribe læseren allerede fra første afsnit, forhistorien skal flettes naturligt ind i de første kapitler, og handlingen skal have et godt flow uden døde punkter.

Den sproglige formulering arbejder jeg meget med. Sproget skal afpasses efter aldersgruppen: billedbog, begynderbog, roman. Og uanset sværhedsgraden skal sproget være klart og udtryksfuldt, og replikkerne skal falde mundret og rammende.

Sidst men ikke mindst skal illustrationerne ramme plet. Jeg har været så heldig at arbejde sammen med talentfulde tegnere som Peder Bundgaard, Sussi Bech, Jan Kjær, Kirsten Raagaard, Niels Roland og Peter Snejbjerg, for bare at nævne et par stykker.

Med så mange bøger, læst af så mange børn må du have fået mange reaktioner fra børn. Hvad har typisk gjort størst indtryk på dem?

Jeg får flest tilkendegivelser om mine elverbøger, som mange børn til min store glæde er meget optaget af. Det skyldes nok især, at bøgerne trods det overkommelige omfang på 70 sider rummer en fuldt udarbejdet historie med dramatik og humor og nogle personer, der skal prøve at finde den rette vej gennem livet.

Mange af dine bøger tager udgangspunkt i fantasygenren, hvorfor tror du børn er så begejstret for den?

Jeg opfatter fantasybøger som nutidens pendant til ældre tiders folkeeventyr. De giver adgang til en spændende verden med farverige væsener, ædelmod og kærlighed, ondskab og nedrighed og masser af heltegerninger, der gør en forskel. Her får læseren udvidet sin mentale horisont og motioneret sine følelser.

Hvad læser du selv for tiden?

Jeg er næsten færdig med Holbergs komedier. Hvor kan den mand dog bare skrive gode replikker!

Så har jeg gang i den kinesiske klassiker ’Rejsen til vesten’ på hundrede kapitler i en fremragende engelsk oversættelse. Bogen fortæller om en buddhistmunk, en abe og en gris på pilgrimsrejse. Den er både spændende, morsom og rørende. Og så vrimler den med de herligste monstre, der får bøllebank efter noder, når de forsøger at æde vores helte.

Desuden gennemgår jeg ’Plantenavnenes abc’ for at få idéer til min nye elverserie. Elverne i mine bøger har nemlig navne efter træer og blomster.

Alle tre bøger har jeg for øvrigt læst før. Men en god bog læser man gerne mere end én gang.

Hvad skal din næste serie handle om?

Det bliver endnu en serie om elverne, den fjerde i rækken. Jeg fik en god idé fra en kinesisk tv-serie om De Otte Udødelige, der samles en efter en for at udføre en mission for Jadekejseren. Nu bliver det så beretningen om hvordan elverridderne opstår, med en ny hovedperson i hvert bind.

Hvis du skulle anbefale en børnebog som børn og forældre ikke må gå glip af, hvilken en skulle det være?

Uha, den var svær! Men det må næsten blive ’Folk og røvere i Kardemomme By’ eller ’Klatremus og de andre dyr i Hakkebakkeskoven’. Thorbjørn Egner har en fin evne til at vise, hvordan personer med forskellig baggrund trods alt når frem til at leve sammen i harmoni. Det er ikke den værste åndelige bagage at tage med sig ud i livet. Og så er der jo nogle rigtig gode sange i.

Se også: Alle Bogbloggers anmeldelser af Peter Gotthardts bøger