// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Chris Kyle: American Sniper
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Biografi, Samfund

Chris Kyle: American Sniper

Skrevet af den 9. april 2013 – 15:25Ingen kommentarer

I det amerikanske militær finder man de hårdeste hunde i Navy Seals. Det er eliten blandt specialtropperne. Det er dem, der bliver sat ind på de sværeste missioner. Og det er blandt dem, man finder de soldater, der udvælges og trænes til at blive snigskytter.

Chris Kyle var en af dem, og han var en af de bedste. Han var en del af de fortropper, der blev sat ind i de hårdeste kampe i Irak, da byområder skulle ryddes for oprørere. Her sneg han sig ind sammen med andre, gemte sig og var klar, når de ”almindelige” amerikanske soldater rykkede ind. Hans opgave var kort og godt at få øje på og udslette fjenden, før han kunne gøre skade. Eller hun – som det fremgår af bogens første drab. Her ligger Kyle på et tag og ser gennem kikkertsigtet en kvinde med et barn stå i en større flok mennesker. Amerikanske marineinfanterister nærmer sig, og Kyle ser at kvinden tager en granat frem. Med ganske kort betænkningstid skyder han hende, og granaten eksploderer. Der er mange af denne slags episoder i bogen, idet Kyle menes at have skudt cirka 250 mennesker, og dermed er han den mest dræbende snigskytte nogensinde. Irakerne satte da også dusør på hans hoved.

Der er masser af action og røverhistorier om soldaterlivet, men der er også en lidt tung patos med lovlig meget patriotisme og selvfede beskrivelser af drab, slagsmål og drukture. Som noget usædvanligt for genren fortæller Kyle om sit privatliv og om arbejdet med at holde sammen på familien. Hans kone beretter om afsavn, besværet som enlig mor og frygten for, at gemalen ikke kommer hjem fra fronten. Det giver nogle berigende afbræk i soldaterjargonen. Men det er også hans kone Taya, der forudsiger Kyles endeligt. Han har det med at komme til skade, når han er hjemme og væk fra militæret. ”Det er fordi, du tager din superheltekappe af, når du er hjemme”, siger hans kone. Kyle bliver skudt og dræbt i starten af februar 2013 på en skydebane i USA. Her retter en traumatiseret 25-årig krigsveteran sin riffel mod ham og en anden mand og dræber dem begge.

Chris Kyle med Scott McEwen og Jim DeFelice – American Sniper, 392 sider, Mrs. Robinson, Oversat af Brian Christensen.