// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Carsten Folke Møller: Hævn
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Ungdomsroman

Carsten Folke Møller: Hævn

Skrevet af den 1. marts 2013 – 07:02Ingen kommentarer

Victor er på efterskole, men er på vej hjem på ferie. Det er med blandede følelser, for der var en grund til, at han tog væk fra sit hjemmemiljø. Men han glæder sig til at komme hjem og se sin lillesøster, som han altid har haft et tæt forhold til. Da han kommer hjem, opdager han, at den er helt gal med hans søster. Der er sket noget, men hun vil ikke fortælle hvad, og han har svært ved at trænge igennem til hende.

Det ender selvfølgelig med, at Victor finder ud af, hvad der er sket og pludselig bliver en skidt situation meget værre.

Hævn er en rigtig god ungdomsroman skrevet om unge mennesker til unge mennesker. Ungdomssproget fylder rigtig meget – der er masser af hey, fuck dig, fucking og jeez. Og den er nem at læse, sætningerne er korte og formatet er 100% ungdomsroman lige fra størrelsen på bogen til antallet af ord på siderne og linjeafstanden.

De unge mennesker i bogen fremstår generelt forvirrede, naive, uovervejede og i deres følelsers vold, beskrevet så ægte og troværdigt, at man næsten føler det selv. Det er det stadie i livet, hvor man er sikker på, at man ved det hele og forstår konsekvenserne af ens valg, men hvor det på ingen måde er tilfældet.

Men den tager også fat på de manglende voksne. Og ikke mindst de voksnes manglende forståelse for deres børn og fornemmelse for deres situation. For hvad gør man som ungt menneske, hvis man ikke har nogen at gå til med sine problemer og udfordringer og man kun kan diskutere store ting med jævnaldrende, der ved lige så lidt, som man selv gør?

Bogen behandler nogle meget store emner, for nogle knap så store mennesker. Og det gør den virkelig godt.

Jeg sidder dog tilbage med en lidt nervøs følelse. Hvis denne her bog skal fungere som frilæsning i folkeskolen, som flere af forfatterens andre ungdomsromaner, så bekymrer det mig, at Victor slutter af med at være lidt en helt, selvom det uden tvivl er helt forkert, det han har gjort. Det skrives også, men det føles slet ikke i samme grad som helte-delen. Forfatteren nævner i sit efterskrift, at det ikke er et udtryk for accept, men forståelse. Og det er en lidt farlig balance, som jeg ikke er sikker på, man kan skelne imellem, hvis man er teenager.

Men det er flot set og godt skrevet og det er ret imponerede, så troværdigt forfatteren skildrer de unge mennesker og deres tanker. Absolut aktuel læsning for unge mennesker, og måske ikke mindst deres forældre.

Carsten Folke Møller, Hævn, Forlaget Lurifaks, marts 2013, 197 sider.