// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ken Follet: London Kalder
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historisk roman

Ken Follet: London Kalder

Skrevet af den 21. december 2007 – 21:40Ingen kommentarer

Engelske Ken Follet er mest kendt for krimier og sit middelalderværk Jordens Søjler, men fik en del omtale i danske medier for romanen London Kalder, fordi den foregår i Danmark under besættelsen.

London Kalder handler om to unge danskere, der flyver et Hornet Moth-fly (hvad det så end er) tværs over Nordsøen med vigtige billeder af et tysk militæranlæg. Selve persontegningen er lidt tynd og utroværdig, men spændingen i bogen fejler ingenting, og da den ikke giver sig ud for at være en udviklingsroman er det såmænd også ok. Det er fin underholdning.

Desværre har forfatteren valgt at opdigte stednavne til sine lokaliteter, selvom de helt åbenlyst er modelleret over virkelige byer. Der er kun navnet til forskel på Sande og Fanø, Morlunde er Esbjerg og sådan bliver det ved. Kun Bornholm og København har fået lov til at beholde sine egne navne, og det giver ingen mening at psedonymisere byer og øer. Så det er en klar fejl.

Derudover synes jeg, at der er mislyde i beskrivelsen af Danmark og danskerne under besættelsen. Det er ikke kun fordi, der er mange nazisympatisører – det skærper jo spændingen og om det er mere forkert end dansk litteraturs vi-gav-dem-alle-den-kolde-skulder-skildringer kan jeg ikke vide, her 60 år og tre generationer senere. Det er snarere det, at beskrivelsen af dagliglivet under besættelsen ikke helt holder med andre skildringer, jeg har læst.

Det er vanskeligt, at skrive historiske romaner, der foregår i et andet land. I hvert fald når indbyggerne i det land begynder at læse med. Så Follet skal da have et point for forsøget. Vi danskere elsker jo, når andre lande interesserer sig for os.

Til gengæld er slutningen tynd og utroværdig.