// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lasse Ellegaard: Det forrykte forår
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, Samfund

Lasse Ellegaard: Det forrykte forår

Skrevet af den 14. januar 2013 – 12:08Én kommentar

Ellegaard er en erfaren journalist, der gennem en årrække har dækket Mellemøsten. Det mærker man i hans bog om det ”forrykte forår”, hvor han gennem samtaler med en række kilder analyserer og beskriver drivkræfterne bag oprørene i Tunesien, Egypten og Syrien.

Hvor mange er faldet i svime over de store og uventede forandringer i regionen, er Ellegaard skeptisk. Indledningsvis slår han fast, at man ikke kan tale om revolutioner. Mange grundlæggende magtstrukturer og den private ejendomsret består, så der er ikke tale om en egentlig samfundsomvæltning. Oprørene og revolterne er primært drevet frem af desperation over udbredt korruption og fattigdom, og man skal ikke tro, at Mellemøsten har fået demokrati og stabile samfund over night, som følge af de voldsomme begivenheder og væltede diktatorer.

Den nye islamistiske præsident i Egypten, Mursi, vurderer Ellegaard slet ikke har politisk eller moralsk autoritet, og han er kommet til magten via et civilt kup. Mest provokerende bliver Ellegaard i sin beskrivelse af de hårde kampe i Syrien. For ham er der ikke tale om et spontant oprør mod magthaverne, men i højere grad om en regulær krig mellem hæren og en organiseret opposition, der får penge og våben fra såvel USA, Vesteuropa, Tyrkiet og flere Golfstater. Hverken oppositionen eller Assad er til at stole på, når man søger oplysninger om, hvad der reelt foregår i landet, konstateres det lettere kynisk i bogen.

Ellegaard trækker på overvældende mange og meget forskellige kilder, journalister, forskere, politikere og bloggere. Bogen gør en klogere, men bestemt ikke mere optimistisk i forhold til de fremtidige forhold i Mellemøsten. Ellegaard deler ikke håbet om, at der kommer stabilitet, demokrati og bedre livsvilkår takket være de dramatiske forår.

Lasse Ellegaard, Det forrykte forår, Revolterne i den arabiske verden, 218 sider, Informations Forlag, 2012.