// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Martin Sundstrøm: Man skal dø ung
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Martin Sundstrøm: Man skal dø ung

Skrevet af den 19. december 2012 – 13:42Ingen kommentarer

Martin Sundstrøm har skrevet en smuk bog om den unge forfatter og journalist Jens Gielstrup (1917-1943). På trods af sin unge alder nåede Gielstrup at udgive flere romaner, og den første blev rost til skyerne i datiden litterære miljø. Og så opnåede han som en af de få danskere at flyve den ultimative jager, Spitfire-maskinen, sammen med flere berømte flyver-esser.

Karrieren som pilot blev dog tragisk kort. Efter at have klaret sig gennem et hårdt udskilningsløb under pilotuddannelsen, starter han med rutineflyvninger, hvor nedskudte piloter eftersøges over havet. Han når kun få flyvninger, før han træffes hårdt ved angreb på en tysk konvoj. Han styrter ned og dør ved den hollandske kyst i august 1943.

Gennem breve, artikler, romaner og samtaler med Gielstrups bekendte og familie tegner Sundstrøm et fint portræt af en følsom ung sjæl, som i en større sags tjeneste forvandler sig til kamptrænet pilot. Man fornemmer det lidenskabelige og idealistiske drive og intensiteten i det korte liv. Døden flyver med og er allestedsnærværende fra det øjeblik, han indrulleres i det britiske luftvåben.

Gielstrup kom til England for at skrive for Politiken, men kom aldrig tilbage til Danmark. De journalistiske ambitioner overtrumfes af viljen til at gøre en konkret indsats i krigen. Derfor indgår han i hemmelig engelsk tjeneste og er med til at drive en radiosender, der fra England opildner danskerne til at gøre modstand mod besættelsesmagten.

Forfatterskabet introduceres også, men det er tiden i England og livet som pilot, der har Sundstrøms største interesse. Og tak for det. Livet på kanten som pilot i datidens hotteste flyver er flot formidlet.

Martin Sundstrøm, Man skal dø ung, Informations Forlag, 317 sider, 2012.