// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mille Eigard Andersen: Hvor ser du godt ud!
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Biografi

Mille Eigard Andersen: Hvor ser du godt ud!

Skrevet af den 7. maj 2009 – 08:00Ingen kommentarer

Langt de fleste mennesker sætter pris på god mad og glæder sig til restaurantbesøg. Andre mennesker (jeg håber det er få, men det er nok flere end vi tror) er bange for mad og har de særeste vaner omkring kost. Mille Eigard Andersen er en af disse mennesker, som i perioder er bange for mad, og derfor tænker og gør hvad vi andre ser som mærkelige ting. Mille Eigard Andersen har netop i dag fået udgivet sin dagbog.

Dagbogen giver læseren et godt indblik i hvor meget sygdommen anoreksi styrer Milles liv. Det er skræmmende at læse om hendes angst for sukker og gluten. Og det er mærkeligt at læse, at hørfrøolie gør hende “glad i låget” og at olien “rykker i underlivet”. Mille er en kvinde, der kæmper for at tage magten over sygdommen, men som alligevel gang på gang “taler med Ulrik”, som hun kalder det, når hun kaster op. Hun overspiser i perioder frugt og grønt for at få “ballonmave” og smerter om aftenen, hvilket hun har lettere ved at tackle end et almindeligt måltid med. Et almindeligt måltid mad medfører nemlig angst og uro.

Bogen er oplagt læsestof til anorektikere og deres pårørende. Andre med interesse for området kan også læse bogen, men den er nok mest relevant, hvis man har sygdommen inde på livet. Dagbogen er dog netop skrevet med henblik på at kunne hjælpe andre med spiseforstyrrelser. Derfor er den sidste del af bogen også Milles miniguide til andre med spiseforstyrrelser. Miniguiden indeholder blandt andet en række spørgsmål, der kan hjælpe de spiseforstyrrede til at reflektere over deres situation.

Det der er bogens styrke er samtidig dens svaghed. Nemlig sproget. Det er et ungt sprog, som fra forlagets side er kaldt “lige ud af landevejen-sprog”, men for mig var der for meget talesprog. Omvendt passer den stil godt til dagbogsformen og måske til at fange de helt unge piger med spiseproblemer, og det er trods alt dem der er målgruppen for bogen.

Når man har læst bogen er det nemmere at forstå, at en spiseforstyrrelse bunder i psykiske problemer, og at de handlinger omkring motion og kost den spiseforstyrrede udfører er symptomer på sygdommen. Derfor kan pigerne (og drengene) heller ikke “bare tage sig sammen”.

Mille Eigard Andersen er født i 1979 og er sexologstuderende. Hun har tidligere udgivet en anden dagbog kaldet “Lad mig bare forsvinde”. Hun har desuden sin egen hjemmeside www.smidkrykkerne.dk.

Mille Eigard Andersen, Hvor ser du godt ud!, Forlaget Aronsen, Maj 2009, 224 sider.