// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Madeleine Albright: Vinter i Prag. En personlig historie om krigens Europa 1937-1948
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Madeleine Albright: Vinter i Prag. En personlig historie om krigens Europa 1937-1948

Skrevet af den 30. januar 2013 – 18:49Ingen kommentarer

Madeline Albright var udenrigsminister under Bill Clinton og som sådan i mediernes søgelys. Men det kom fuldstændig bag på hende, at Washington Post kunne finde dokumentation for, at hendes forældre var jøder, og at mange familiemedlemmer var døde i nazisternes KZ-lejre.

I 30’erne var europæiske jøder i stigende grad lagt for had, og dem der kunne skjule deres afstamning, gjorde det. Således også Albrights forældre, som i deres vielsesattest anførte, at de ikke tilhørte en bestemt trosretning. Denne afsløring er anledning til en rejse tilbage i tiden, som Albright beskriver personligt, levende og stærkt engageret.

Bogen fortæller om Albright-familiens og Tjekkoslovakiets historie fra afslutningen af 1. Verdenskrig frem til 1948. Tjekkoslovakiet opstod i kraft af sammenlægningen af Böhmen, Mähren og Slovakiet efter 1. Verdenskrig. Et stort tysk mindretal blev omfattet af sammenlægningen, og det blev en katastrofe for Tjekkoslovakiet. Hitler udnyttede i slutningen af 30’erne påstået diskrimination og forskelsbehandling til at invadere landet. Før invasionen havde England og Frankrig ladet sig føre bag lyset og svigtede Tjekkoslovakiet. Dette svigt går som en strømpil gennem bogen, og Albrights forargelse er lyslevende.

Selv om Albright er en blændende god og charmerende fortæller, er det en sørgelig beretning, der rulles ud for læseren. Mindst 25 medlemmer af familien blev dræbt af nazisterne. Nationen blev tømt for dens rige ressourcer, opløst af nazisterne, og befolkningen ydmyget og undertrykt. Og da nazisterne forsvandt, stod de østlige naboer klar til at rykke ind og indlemme Tjekkoslovakiet i Østblokken. Men på trods af den sørgelige beretning, er Albright en meget fin guide. Hendes egen og forældrenes historie er holdt i baggrunden, så dette er ikke en traditionel biografi. De personlige beretninger er mest af alt brugt til at illustrere det personlige drama i det store og verdensomspændende. Tragisk er det, men blændende godt fortalt.

Madeleine Albright: Vinter i Prag. En personlig historie om krigens Europa 1937-1948, Gads Forlag, 490 sider, 2012, Oversættelse: Frank Esmann