// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kurt Jacobsen: Lenin – biografi
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Kurt Jacobsen: Lenin – biografi

Skrevet af den 27. november 2012 – 07:35Ingen kommentarer

Vladimir Lenin stod i spidsen for den kommunistiske bevægelse. Hans lederskab kulminerede ved revolutionen, og fra 1917 var han Sovjetunionens enehersker. At hans balsamerede lig stadig ligger til beskuelse i Moskva vidner om hans betydning.

Kurt Jacobsen, der er professor ved Copenhagen Business School har skrevet en omhyggelig biografi, der følger den lille Vladimirs opvækst, revolutionære dannelse, og skånselsløse kamp for at komme til top det nye Sovjet. Det en stærk og tankevækkende bog, og Jacobsens konklusion er entydig. Lenin hører hjemme i et forbryderalbum på linje med nogle af verdenshistoriens største og mest brutale diktatorer. En af dem er Stalin, og det er nok ham, de fleste forbinder med Sovjetunionens tragiske historie. Efter forfatterens vurdering er Lenins ugerninger blevet skærmet af Stalins forbrydelser.

Lenin blev som ung overbevist om, at han var det menneske, der havde den dybeste indsigt i Marx’s værker og teori. Denne indsigt gav ham ret til at forvente fuld enighed og opbakning fra dem, der støttede ham. Dem, der er ikke delte hans verdenssyn og fortolkninger af mesteren, blev frosset ud. Denne blinde og entydige tillid til egen formåen prægede også hans syn på den russiske revolution. Det var ganske umoralsk og kriminelt ikke at bakke revolutionen op. Kommunismen var ikke en politik, der kunne debatteres og sammenlignes med andre ismer. Den var en videnskabeligt baseret sandhed. Dette var afsættet for undertrykkelse af anderledes tænkende umiddelbart efter revolutionen i 1917, for det er jo unødvendig og undergravende at stille spørgsmålstegn ved den objektive sandhed. Lenin blev således i Jacobsens optik afsættet for Stalins hensynsløse brutalitet. Bogen dokumenterer, hvordan Lenin slog benhårdt ned på enhver opposition, men det var under Stalin at undertrykkelsen blev sat i system, bl.a. via de massive deportationer til Sibirien. Lenin dør i 1924, svækket af sygdom og et skudattentant og efter at have mistet magt og indflydelse i sine sidste leveår.

Kurt Jacobsen: Lenin – biografi, Informations Forlag, 382 sider, 2012.