// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Gunilla Bergström: Alfons leger med ord og Alfons leder her og der
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Børnebog, Billedbog

Gunilla Bergström: Alfons leger med ord og Alfons leder her og der

Skrevet af den 21. oktober 2012 – 07:41Ingen kommentarer

Alfons Åberg fylder 40 år! Den første bog om den lille svenske fyr og hans rare far udkom nemlig tilbage i 1972. Det var bogen Godnat Alfons Åberg. Siden er der udkommet mere end 25 bøger om den finurlige dreng og hans univers.

I september udkom bøgerne Alfons leger med ord og Alfons leder her og der. Bøgerne er meget i stil med bogen Alfons og tallene, hvor Alfons Åberg talte dagene til sin fødselsdag, fandt tal på busser og huse og gik op i hvor gamle folk var. Denne gang er der i den ene af bøgerne fokus på alle mulige ord og i den anden er der fokus på de ord vi bruger, når vi taler om hvor ting eller personer befinder sig.

I bogen Alfons leder her og der venter Alfons på sin ven Victor, som i dag skal komme og lege. Alfons vil gerne finde den gule bil frem, så de kan lege med den. Men den er væk. Alfons leder bag døren, foran ridderborgen og hylden i skabet. Han leder og leder på næsten alle siderne i bogen. Heldigvis dukker den gule bil op til sidst. Pointen med bogen er at præsentere barnet for ord som bagved, oppe, i, på, foran og så videre. Undervejs er der små spørgsmål, som barnet skal svare på. Ordene er markedet med fed sort som støtte for højtlæseren.

I bogen Alfons leger med ord vil Alfons lege med bogstaver. Han klipper en masse bogstaver ud af sin fars aviser. Og så er han klar til at bygge ord. Ordene danser rundt på siderne og den er ikke helt så let at læse højt fra. Til gengæld er den er flot illustreret med farver, billeder og ord.

Hvis du gerne vil kombinere leg og læring med Alfons Åberg er bøgerne fine og søde bud. Hvis du er på udkig efter en mere traditionel fortælling i Alfons Åbergs univers med formidling af følelser (lykke, uhygge, venskab/uvenskab), må du hellere vælge en af de ældre bøger.

Gunilla Bergström i samarbejde med Marianne Lindfors og Pia Hinnerud, Alfons leger med ord og Alfons leder her og der, Gyldendal, September 2012, 32 sider pr. bog.