// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomas Oldrup og Jakob Sørensen: 45 myter og halve sandheder om 2. Verdenskrig
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, Samfund

Thomas Oldrup og Jakob Sørensen: 45 myter og halve sandheder om 2. Verdenskrig

Skrevet af den 24. oktober 2012 – 11:50Ingen kommentarer

Der nærmest sprøjtes bøger ud fra forlagene om 2. Verdenskrig. På TV-kanalerne kan man, om ikke dagligt, så i hvert fald hver uge, finde udsendelser om krigen. Og på nettet florerer tusindevis af hjemmesider om de afgørende år, hvor grundstenen blev lagt til den moderne verdensorden. Den store interesse for krigen og de mange udgivelser skaber en risiko for, at nogle myter, fejltagelser og halve sandheder gentages så tit, at de bliver betragtet som fakta. Dette er afsættet for Oldrup og Sørensens velskrevne og fine gennemgang af 45 udvalgte myter og halve sandheder.

De to historikere redegør i indledningen meget sympatisk for, at de halve sandheder og myter ikke nødvendigvis er udtryk for, at nogle ønsker at snyde eller fordreje virkeligheden. Når mange eksempelvis er enige om, at krigen startede med Tysklands invasion af Polen 1. september 1939, er det fordi, det er nemt og mere overskueligt at forholde sig til dette konkrete starttidspunkt. Men det er reelt en myte for et halvt år tidligere havde Tyskland kastet sig over Litauen, og Italien havde besat Albanien. Ydermere var Japan og Kina allerede i krig. Så billedet er mere komplekst, end man umiddelbart skulle tro.

Blandt de andre myter, som bogen ser på, er den om, hvorvidt nazisterne opfandt Fanta. Det gjorde de ikke, men læskedrikken blev faktisk opfundet i Nazityskland, for efter krigens udbrud ville Coca Cola ikke længere sende de hemmelige ingredienser til de tyske datterselskaber. Produktionen skulle holdes i gang, og med rester fra oste- og ciderfremstilling, lykkedes det at skabe en drikkelig sodavand – Fanta. Det er ligeledes en myte, at Hitler kuppede sig til magten, at de allierede kunne have stoppet Holocaust ved at bombe kz-lejre, og at Hemingway var den første soldat, der befriede Paris. En anden meget udbredt myte punkteres også. Det var således ikke Churchill, der lancerede udtrykket ”Jerntæppet” om den måde Sovjetunionen spærrede østblokken af. Topnazisten Goebbels havde anvendt det et år tidligere, og både en svensk og engelsk forfatter havde brugte begrebet i starten af 20’erne som led i en karakteristik af Rusland.

Der er mange af denne slags overraskelser blandt de 45 myter. Så ja, der skrives og fortælles meget om krigen, og med denne bog har man et godt værktøj til at styre uden om nogle af mest udbredte myter og halve sandheder.

Thomas Oldrup og Jakob Sørensen, 45 myter og halve sandheder om 2. Verdenskrig, Informations Forlag, 2012, 171 sider.