// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Fordele og ulemper ved e-bøger
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Nyheder

Fordele og ulemper ved e-bøger

Skrevet af den 24. september 2012 – 07:58Ingen kommentarer

Der er både store fordele og ulemper ved at læse bøger som e-bøger. Efter at have valgt elektronikken frem for papiret en håndfuld gange har jeg samlet denne liste over fordele og ulemper ved den nye type bog:

Fordele:

Internetboghandleren Amazon udgiver både deres egen ebogslæser kaldet Kindle og programmet Kindle til både iPad, iPhone og Android-enheder. Der er kun engelske titler, men til gengæld er er rigtigt rigtigt mange.

Hurtig adgang til en ny bog
Træt af at vente på at en bog bliver oversat til dansk? Træt af at vente på at en bog bliver tilsendt fra USA? Træt af at vente i kø på biblioteket? Så kan en e-bog i flere tilfælde være løsningen. Tyler Hamiltons ”The secret race” valgte jeg at købe på bare få minutter på nettet og starte med at læse med det samme. Jeg kunne ikke vente fem dage eller mere på at den blev sendt fra USA. Og jeg kunne slet ikke vente på, at den til november bliver oversat til dansk. Jeg havde set på Facebook, at en af mine venner havde læst den. Og som stor cykelfan kunne jeg ikke have det siddende på mig, at han havde læst den og jeg ikke havde. Når nu det kunne lade sig gøre.

Bibliotekernes e-reolen giver også mulighed for at springe bibliotekskøerne over og få fingrene i de mest populære nyudgivelser. I stedet for at stille mig op som nummer 58 i køen på Gladsaxe Bibliotek valgte jeg at låne fodboldspilleren Zlatan Ibrahimovich’ biografi som e-bog. At bogen var dårlig og at jeg gav op efter 120 sider er ikke e-bogens skyld.

Nem at tage med
På en måde er e-bogen nem at tage med på farten og på en måde er den besværlig at have i kufferten. Den kræver at man medbringer en ipad eller et andet apparat. Men hvis man alligevel har sin tablet med, som mange har det, så er e-bogen genial. Du kan have så mange bøger med som du overhovedet magter at læse, uden at kufferterne bliver proppet til randen. Inden en rejse til USA hentede jeg fem bøger fra e-reolen ned på ipad’en, som jeg alligevel havde med. Jeg havde mere end 1500 sider i tasken uden at de optog plads i kufferten. Genialt når man gerne rejser let. Og så gør det ikke noget, at en af bøgerne var dårlig. Den optog ikke plads i kufferten.

Sæt den op som det passer dig
I min anmeldelse af Tyler Hamiltons ”The secret race” har jeg ikke skrevet et sidetal på nederst. For jeg ved faktisk ikke hvor mange sider den er på. Jeg læste den som e-bog og med den skriftstørrelse og den margenbredde som jeg fandt bedst. Når jeg læste bogen med ipad’en på højkant var bogen omkring 280 sider. Når jeg lagde ipad’en vandret delte siden sig op i to små sider og sidetallet voksede til omkring 470 sider. Og jeg skiftede rundt alt efter om jeg sad i flyveren, i sofaen eller i sengen. For nogen gange var det rart at kunne have én stor side med lange linjer med tekst, og nogen gange var det rarere at have de små korte linjer i et paperback-lignende format. Inden jeg selv kastede mig over e-bøger, syntes jeg dette her selv-design-argument lød tåbeligt. Skulle det virkelig være en af de væsentligste fordele ved en e-bog? Ja, det er det og det er en god ting.

Nemt at markere passager
Som boganmelder er det meget nyttigt, at man med et snuptag kan markere en tekst. Og forrest i bogen genereres automatisk en liste over dine tekstmarkeringer.

Bøger og bogmærker uanset enhed
Når du læser ebøger på for eksempel på din iPad via Amazons Kindle app så kan systemet synkronisere app´en automatisk. Det vil sige, at læser du videre på din telefon op eller på din Android tablet husker systemet præcist hvor langt du har læst – og når du har læst på den anden enhed, så sendes beskeden retur til den første. Samtidig gemmer Amazon alle dine indkøb, så er du kommet afsted med den forkerte læser eller uden den rigtige bog kan du bare downloade bogen og læse videre hvor du kom til derhjemme.

Ulemper:

Svær at have med
Som nævnt under fordele, så er en e-bog nem at have med. Men den er også i visse tilfælde svær at have med. For man må ikke læse i en e-bog under start og landinger i et fly. Men så må man finde på noget andet. Og det er også svært at stå med en e-bog i én hånd i en kø i en lufthavn eller andre steder. Fordelene opvejer dog efter min mening ofte denne ulempe.

Lidt klodset
For bøger under 300 sider gør tablet’en dem ofte tungere end de er i papirudgaven. Og man kan naturligvis ikke bøje siderne om hinanden. Men hvis man sidder i sofaen, i et flysæde eller sidder i sengen, så gør det ikke den store forskel. Hvis man alligevel sidder med sin ipad eller anden type tablet og sender mails, er på Facebook eller lignende, så er det nemt lige at åbne e-bogslæseren.

Mangler på reolen
En e-bog kan ikke sættes op på en fysisk reol – medmindre man vil ofre en ipad på det. Bogen vil stå på reolen i ens e-bogslæser. Men ikke hjemme i stuen. Men det kan en biblioteksbog jo heller ikke – medmindre man er villig til at betale for en ny. Til gengæld er e-bogen lige ved den elektroniske hånd.