// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Matias Seidelin: Allahs danske krigere
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, Samfund

Matias Seidelin: Allahs danske krigere

Skrevet af den 19. november 2012 – 08:31Ingen kommentarer


Matias Seidelin demonstrerer meget sikkert i sin bog, at Danmark i starten af 90’erne var en frisindet havn for fundamentalister og islamisk terrorisme. Tidsånden betød ganske enkelt, at man ikke anså militante muslimer for at være en trussel. Man vidste, at de var til stede, både i København og Jylland, men kunne ikke drømme om at udlevere dem til Egypten, hvor de havde udført flere voldshandlinger. For vi udleverede ikke til en sikker dødsdom.

Det lykkes heller ikke politiet at få dømt tre arresterede egyptere i Aarhus for terrorplaner selv om de havde indkøbt kilovis af kemikalier, havde bombeopskrifter og telefonnumre på en række mistænkte figurer i terrormiljøet. Det er altid nemt at være bagklog, men i dag skriger datidens naivitet til himlen.

I centrum for bogen står Abu Talal, en af frontfigurerne i den islamistiske bevægelse og terrornetværket Gamaa al-Islamiya. Talal er skånselsløs i planlægning og argumentation for angreb på politikere, andre myndighedspersoner og turister i Egypten. Man følger ham fra barnsben under rejsen fra vrede over uretfærdighed til radikalisering. Han bevæger sig fra Egypten til Afghanistan og Pakistan og herfra til Danmark, da jorden brænder under ham. I Danmark er fokus på organisering og propaganda.

Selvom de danske politikere freder fundamentalisterne, går andre regeringer anderledes til værk. Agenter fra egyptiske og amerikanske efterretningstjenester er lige i hælene på de centrale skikkelser i Gamaa al-Islamiya, og pludselig forsvinder Abu Talal. Seidelin argumenterer overbevisende for, at Talal blev bortført på vej til Kroatien, hvor han var på vej til at kaste sig ud i hellig krig. Kroatiske agenter napper ham efter instruks fra amerikanerne. Efter at være blevet afhørt, udleveres han til Egypten, hvor han dør efter tortur.

”Allahs danske krigere” er baseret på hidtil hemmeligholdte dokumenter og unikke efterretningskilder. Seidelin balancerer fint mellem agentgenre og mere dokumentarisk historieskrivning om, hvordan et islamisk terrornetværk brugte Danmark som base. Det er en effektiv og spændende historie om et hidtil uopdyrket stykke Danmarkshistorie.

Matias Seidelin: Allahs danske krigere – i FBI’s søgelys. Politikens Forlag. 290 sider. 2012.