// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Erik Larson: I ondskabens have
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Erik Larson: I ondskabens have

Skrevet af den 25. juni 2012 – 07:19Ingen kommentarer

I sommeren 1933 udnævnes historieprofessoren William Dodd til USA’s ambassadør i Berlin. Der har ikke ligefrem været stor konkurrence om at få posten, idet mørket var ved at sænke sig over den tyske hovedstad. Under Hitlers førerskab eskalerede en brutal og statskontrolleret vold, men i de politiske kredse i USA anså mange ham dog som relativt harmløs. Den spirende jødeforfølgelse og systematiske undertrykkelse af bl.a. politiske modstandere vakte bekymring. Men Tyskland havde ingen hær af betydning, og med de store økonomiske problemer, USA stod med, skulle man ikke engagere sig i europæiske anliggender. Den vigtigste opgave for den nye ambassadør, var at sikre, at Tyskland betalte sin gæld til USA – 1,2 milliarder dollars.

Dodd var ingen typisk diplomat. Han var et beskedent menneske uden personlig formue og uden et stærkt politisk netværk. Han søgte at gøre op med den overflod af fester, pengeforbrug og ekstravagance, der hidtil havde præget de diplomatiske cirkler. Hans protester til det amerikanske udenrigsministerium gjorde ham i stigende grad upopulær i det diplomatiske miljø. Hans position svækkedes gradvist, og det blev ikke bedre, da han i stigende grad indså, hvor farlig nazisterne var, både for Tyskland og for verdensfreden. Dodds første fascination over dynamikken i det nye Tyskland afløstes af rædsel over nazisternes overgreb og den stigende militarisering, og det bliver sværere og sværere for ham ikke at protestere åbenlyst. De tyske magthavere anser ham for svag og ubetydelig, og i USA er der meget få, der gider at høre på ham. Efter fire år på posten rejser han tilbage til sit hjemland, fysisk stærkt svækket og desillusioneret.

”I ondskabens have” fungerer flot som et dokumentarisk portræt af Berlin i en højspændt periode og af Dodd og de personer, der omgav ham. Beskrivelserne af, hvordan nazisternes rædselsregime toner frem, deres interne opgør og magtkampe og stemningen i byen er velskrevne, knugende og medrivende. Larson bruger Dodds familie til at give fortællingen kolorit. Ambassadørens datter kastede sig med fuld kraft ud i selskabslivet. Hendes mange affærer med bl.a. chefen for Gestapo, sikkerhedschefen fra det russiske diplomati og adskillige andre højtstående mænd, bruger Larson godt som supplement til den rent magtpolitiske fortælling.

Erik Larson, I ondskabens have, Forlaget Turbulenz, Maj 2012, 397 sider.