// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nikolaj Bøgh: Brødrene Møller
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Biografi, Politik & debat

Nikolaj Bøgh: Brødrene Møller

Skrevet af den 20. november 2007 – 08:016 kommentarer

Nikolaj Bøgh: Brødrene Møller

Nikolaj Bøgh har været spindoktor for en konservativ minister, der måtte gå på grund af rod i privatøkonomien. Det har sikkert gjort ondt på Bøgh – langt ind i hans konservative hjerte. For hvis der er noget, der ikke klæder rigtige konservative, så er det skandaler som Henriette Kjær-sagen. Og hvis der er noget, som Nikolaj Bøgh er god til, så er det at sminke konservative, så de fremstår både elskelige og ufatteligt kompetente.

Det viser han i sin hagiografi over to af de få store konservative danske politikere, Aksel og Poul Møller. Og der er netop tale om et forsøg på at helgenkåre de to politikere, der ifølge Bøgh (og med ham adskillige andre konservative) slet ikke har fået den opmærksomhed, de burde. Og det er – naturligvis – Socialdemokraternes skyld. For det var jo sosserne, der havde ansvaret for samfundet, og derfor er det også dem, der bliver omtalt i historiebøgerne – uanset at der altså var konsere, der havde fortjent det mere, forklarer Bøgh.

Bøgh er ikke historiker. Han er politisk håndværker. Og selvom han skal have stor ros for sin systematiske tilgang til kildestoffet, så skinner det desværre alt for tydeligt igennem, at han har ladet sin personlige fascination for de to historiske personligheder tager overhånd. Han har simpelthen glemt den kritiske vinkel. Denne for historiske værker så afgørende synd viser sig alt for tydeligt i valget af kilder. Selvom bogen er udførligt udstyret med et rigt noteapparat og en omfattende litteraturliste, så virker det som om, han aldrig er “gået til” sine kilder. Det er kun hygge-interviews og annekdoter fra Hagen Hagensen og company.

Bøgh er desværre mere end “tell it, don’t show it”-forfatter, og det gør desværre hans værk utroværdigt. Flere gange siger han, at Aksel Møller var en fantastisk taler, men eksemplerne er mildest talt fattige. Poul Møller var partiets ansigt ud ad til, fordi han var charmerende og veltalende, mener Bøgh – men igen er det blot forfatterens subjektive holdning, der stilles frem, og læseren får ikke hverken kilder, eksempler eller fakta til at understøtte det.

Tilsvarende er bogen uhyggeligt svag, når det kommer til de sager, der i nutidens samfund ville kunne opfattes som negative. Hvordan forholdt Poul Møller sig til nedsættelsen af valgretsalderen? Hvad med Aksel og kongens position i grundloven i 1953? Osv.? I virkeligheden var de to brødre på mange punkter uhyggeligt reaktionære, i hvert fald set med nutidens briller. Men i stedet for at analysere og forklare det, undlades de kritiske sager.

Tilsvarende med Erik Ninn-Hansens antipati for Poul Møller, der førte til et af de klassiske konservative blodbad. Ninn havde åbenbart et flertal med sig i partiet, men hvem det var, og hvorfor de insisterede på at holde Poul Møller nede – det får vi ikke en forklaring på.

Nikolaj Bøgh har tydeligvis en politisk mission: Han vil genrejse Det konservative Folkepartis historie, tvætte de grimme pletter fra 30’erne væk fra historiebøgerne og indsætte to hidtil relativt upåagtede personer på en piedestal. Det mest interessante er måske, at brdr. Møller så inderligt ønskede et samarbejde hen over midten – en SK-regering. Uden om de radikale. Uden om Venstre. Projektet er aldrig afprøvet, men ingen tvivl om, at Bøgh (der faktisk har en fortid som top-mand i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom) selv har dybe sympatier for idéen. Og hvis Bøgh havde gået i dybden med netop denne problemstilling – hvorfor SK-alliancen aldrig har fungeret, og hvor problemet lå – så havde der måske været en rød tråd i fortællingen om brødrene Møller.

I stedet har vi fået en fans bekendelser. Et simpelt helgenportræt, som mange gamle konservative, der kan huske “de go’e gamle dage” ganske givet vil fryde sig over at have stående på reolen, men som ikke bør placeres på samme hylde som de historiske værker.

Nikolaj Bøgh: Brødrene Møller. Historien om et konservativt dynasti, Forlaget Aschehoug, 2007.