// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anna Reid: Leningrad – Tragedien om en by under belejring 1941-44
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, Samfund

Anna Reid: Leningrad – Tragedien om en by under belejring 1941-44

Skrevet af den 13. maj 2012 – 07:52Ingen kommentarer

Belejringen af Leningrad er en blandt mange af de store tragedier under 2. Verdenskrig. Blokaden af byen varede i knap 900 dage, og det er den mest dræbende nogensinde. Trekvart million mennesker sultede ihjel fra blokadens start i september 1941 til januar 1944, hvor Nazityskland måtte opgive sit jerngreb om byen. Blot for at sætte tingene i perspektiv, er dødstallet 35 gange højere end under bombardementerne af London, og der døde fire gange så mange i Leningrad som i Nagasaki og Hiroshima tilsammen ved brugen af atombomber.

Anna Reids beretning er barsk og medrivende læsning. Hun giver stemme til den almindelige russer via dagbøger, breve og materiale fra arkiver, der først er blevet åbne for offentligheden i de seneste 20 år. Nazisternes angreb på Rusland og belejringen var målrettet og umenneskelig. Målet var den totale udsletteIse og Leningrad skulle have været jævnet med jorden. Men som Reid viser bar de sovjetiske magthavere en del af ansvaret for, at det gik så galt. Civilbefolkningen blev ikke evakueret i tide, fødevarelagrene blev ikke opbygget og tusindevis af liv gik tabt helt uden formål i de såkaldte folkeværn, der blev skabt for at forsvare byen. Hertil kommer, at kontrol, udrensninger, fængslinger og henrettelser florerede uanfægtet af den afgrundsdybe krise befolkningen var i.

Reid har en klar ambition om at pille nogle af de sovjetiske myter om belejringen fra hinanden, og man må sige, at det lykkes. Leningrad blev heltemodigt forsvaret, og det lykkedes ikke den tyske jernnæve at knuse byen. Men det må ikke skygge for andre aspekter af sandheden. Der var heltemod, men også egoisme, angiveri, udbredt kriminalitet, børn der bliver dræbt og spist og en kommunistisk politisk elite, som sørgede for at rage til sig og sikre egen overlevelse. Det er dog ikke det politiske, der fylder mest, men derimod de stærke beretninger og kampen for at overleve på ganske få kalorier. Bogen giver et rystende indblik i, hvad det vil sige at være menneske under de mest ekstreme omstændigheder. Med forfatterens ord er den vigtigste grund til at fortælle om belejringen, at vi herigennem minder os selv om, hvilke højder og lavpunkter menneskelig adfærd kan nå.

Anna Reid, Leningrad – Tragedien om en by under belejring 1941-44, Rosinante, Oversat fra engelsk af Jakob Levinsen, 496 sider, 2012.