// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jonas Wilmann mfl.: Det sker igen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Noveller

Jonas Wilmann mfl.: Det sker igen

Skrevet af den 13. marts 2012 – 07:21Ingen kommentarer

Sker det igen? Er racisme ved at blive en grusom del af vores virkelighed endnu engang? Marcherer nazister usynligt ned af vores gader og i vores sind?

Forlaget Kandor har med Nikolaj Højbjerg i førersædet udgivet en novellesamling, der tager livtag med fremmedliggørelsen og tabet af medmenneskelighed i vores samfund. Det er en novellesamling, der suger læseren ind, men undervejs viser det sig, at ideen er god, men ikke helt nem at forløse.

Den af bidragsyderne der rammer mest virkelighedsnært er Nikolaj Johansen, der med sin historie Maskinskær, viser hvordan østeuropærere reduceres til slaver, der kan “afskaffes”, hvis de ikke opfylder kravene: Hårdt arbejde, ussel løn og ingen brok. I modsætning til virkeligheden hævner de undertrykte sig – men rammes de rigtige?

Mikkel Carlsen skifter stil fra realisme til new weird i sin novelle Underboen. Her viser en ældre herres underbo sig at være et velvoksent insektvæsen, omend et særdeles høfligt et af slagsen. Den gamle mand kan dog ikke klare det anderledes væsen. Først i yderste stund går det op for ham at væsnet tænker og føler som ham selv. Historien er en elegant måde at blande realisme og overnaturlige elementer. Hvilket vi tidligere har set flot forløst i Mikala Rosenkilde novellesamling Legetøj.
I novellen Et øjebliks trancedens vælter Jonas Wilmann sig i blod, vold, lav sociale eksistenser og metafysiske elementer med vanlig elegance. En ung naziskribent bliver vendt fra sin holocaustbenægtelse, da kan suges tilbage i tiden og ind i kroppen på en fange i en koncentracionslejr.

Efterhånden som læsningen skrider frem kommer racismeelementet til at virke som et påtvunget præmis, snarere end en egentligt målsætning – science fiction, horror og splatter er i hovedsædet. Men det ødelægger ikke historierne, især blæser læsning af Nikolaj Højlunds novelle Hvid chili alle tanker om genrer og rammer af banen. For historien om den gravide kvinde, der bærer på en grusom hemmelighed er så elementært spændende og velskrevet, at man som læser glemmer tid og rum.

Jeg glæder mig til at læse mere fra forlaget Kandor.

Jonas Wilmann m.fl., Det sker igen, Forlaget Kandor, 2011, 202 sider.