// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jan De Leeuw: Rød sne
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Ungdomsroman

Jan De Leeuw: Rød sne

Skrevet af den 30. marts 2012 – 14:12Ingen kommentarer

Hallgerd er ikke som de andre børn, hun er bidsk og gør sære ting. Sære ting som hun kun slipper godt fra, fordi hun er datter af jarlen, men fremtiden tegner ikke lyst. Hallgerds irske mor kastede sig ud over en klippeside og jarlens nye kone er bestemt ikke glad for sin steddatter. Hekseyngel bliver der hvisket i krogene. Hallgerd forbander sin stedmor langt ind i helvede. Men måske var det ikke så smart at forbande stedmoren og resten af gården, for onde ønsker har det med at gå i opfyldelse….

Hallgerd overlever som den eneste i familien overfaldet fra nabojarlen Asmund. Hallgerd står nu som alene ung kvinde i en mandeverden. Men hendes tørst efter hævn får hende til at bruge al sin list og snilde. Og hun formår at opbygge en styrke der kan måle sig med Asmund.

Bogen udspiller sig højt mod nord i vikingetiden, hvor livet er barskt og nådesløst. Selvom hovedpersonen er Hallgerd, så skifter bogen synsvinkel for hvert kapitel. Skiftet mellem personer er med til at gøre fortællingen meget nuanceret og flertydig. Svagheden er dog, at man ikke har samme stærke føling med Hallgerd som man har i bogens første kapitel. Men dette bliver så langt opvejet af den indsigt man får i alle de personer Hallgerd bruger på sin vej mod magten.

Rød sne er en anbefalelsesværdig ungdomsbog, til den kritiske unge læser – men bogen kan også sagtens indtages med stor læselyst selvom man er voksen.

Jan De Leeuw, Rød sne, Turbine Fortlag, Februar 2012, 328 sider.