// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Morten Frich: Kronvidnet
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Samfund

Morten Frich: Kronvidnet

Skrevet af den 20. december 2011 – 08:22Ingen kommentarer

Hvis du pønser på at købe en Jussi Adler-Olsen krimi til din mand, samlever, kæreste, bror, far, morfar eller svigerfar i julegave, så køb denne bog i stedet. Dette er the real deal. Historien om Kasper Vetter, der kommer helt tæt på inderkredsen i Hells Angels i Århus, sniffer coke i lange baner, driver bordeller, sælger hash i kilovis og lever det vilde liv i luksus. Lige indtil han en dag ikke kan klare det mere og melder sig hos politiet i Århus. Her indvilger han i at sladre om mere end 100 personer fra den kriminelle underverden i smilets by. Hans vidneudsagn ventes at føre til mere end 100 års fængsel.

Berlingske journalisten Morten Frich har skrevet “Kronvidnet”, men det er på baggrund af mere end 120 håndskrevne sider, som forlaget modtog fra Kasper Vetter efter at PET havde udstyret ham med en hel ny identitet inklusiv kosmetiske operationer og nye tænder. Morten Frich har så forsøgt at syreteste historierne i Kasper Vetters brev, sætte det sammen til en fortælling og indhente kommentarer hos de hel- og halvkriminelle personer, som medvirker. Den gennemgående kommentar er i øvrigt ikke særlig pæne ord om Kasper Vetter.

Overskuddet fra bogen går til Kasper Vetters familie, som må leve med at deres søn ikke findes mere. I hvert fald ikke som Kasper Vetter. Det gør, at man naturtligvis kan mistænke ham for at overdrive historierne for at sælge flere bøger, og det er meget svært at bedømme hvor sandheden ligger i forhold til det han fortæller og de kommentarer, som de medvirkende kriminelle kommer med undervejs. Men det ændre ikke ved, at det er en særdeles interessant og skræmmende indføring i den organiserede kriminelle underverden her til lands. Om hvordan ejendomsspekulanter og HA’ere går arm i arm i et spindelvæv af samarbejdsrelationer, der alle sammen handler om at tjene store penge på kriminalitet.

Men også om hvor paranoide man er i den verden, og om hvor hurtigt venner kan blive til fjender, som skal have en kugle for panden. Bogens underrubrik “Hells Angels indefra” er teknisk set faktisk ikke helt korrekt. Kasper Vetter er aldrig rocker. Hverken som prospekt eller som fuldgyldigt HA-medlem. Han plejer tæt omgang med HA’erne og kommer i klubhuset dagligt og laver business med især Århus-afdelingens vicepræsident – som han møder, da Kasper Vetter er lærervikar på vicepræsidentens søns skole(!). Han bærer aldrig selv vest eller kører på Harley. Han bevæger sig i periferien og bruger HA’ernes beskyttelse og netværk til at gøre forretninger.

“Kronvidnet” er en stærk fortælling om en ung mand, der allerede som ti-årig var tiltrukket af det kriminelle miljø. Og den bliver ekstra stærk af den ekstra dimension med at det i princippet er en “død” mands historie. Han lever stadig et sted, men har vendt sin familie, kæreste og hele sin gamle identitet ryggen. En høj pris at betale, og derfor skylder vi næsten manden at læse hvorfor han gjorde det. Hvad det er han kan afsløre.

Morten Frich: Kronvidnet. People’s Press, 2011. 344 sider.