// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Håkan Nesser: Fra Doktor Klimkes horisont
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Noveller

Håkan Nesser: Fra Doktor Klimkes horisont

Skrevet af den 24. november 2011 – 09:42Ingen kommentarer

Fra Doktor Klimkes horisont er en samling af fortællinger, der alle skildrer livet og døden. Den består af to noveller og tre kortromaner og selvom der er tale om individuelle fortællinger, er der alligevel flere krydsreferencer, herunder også til andre af Håkan Nessers romaner, hvilket gør sammensætningen rigtig spændende.

Vi møder først en forfatter, der tager ud at rejse for at finde inspiration til sin næste roman. Her støder han ind i et forelsket par, der har indgået en kærligheds- og selvmordspagt, og før han ved af det, står han midt i det. Undervejs bliver man i tvivl om, hvorvidt der rent faktisk er tale om virkeligheden eller om det måske er den fiktion, han arbejder på? Pludselig stopper fortællingen og efterlader læseren med flere spørgsmål. Men der er lagt små spor ud undervejs, der kan hjælpe med svarene – og sikkert flere end jeg har fundet. Jeg har både lyst til at læse den igen og læse mere.

Så er der manden, der mener at have fundet ud af, at hans kone er ham utro. Han beslutter sig for at gøre det af med elskeren. Denne elsker er forfatter og manden får fat i en af hans bøger. En gammel bog, som på mærkelig vis refererer til nogle hændelser, der ligger meget nær nutiden. Så hvornår er det denne elskers bog, der refereres til og hvornår er det virkeligheden?

Og så er der sproglæreren Henry. Hans kone har netop meddelt ham, at hun vil skilles. Ved et tilfælde ringer en gammel skolekammerat netop samme dag, som konen meddeler dette og spørger Henry, om han har mulighed for at mødes henover sommeren og læse korrektur på hans roman – ”Fluen og evigheden”. ”Fluen og evigheden” er en anden af Håkan Nessers romaner. Navnene er næsten de samme. Min interesse er virkelig vakt!

Normalt interesserer noveller mig ikke ret meget – jeg vil have ”hele” og lange historier, men jeg er virkelig begejstret for denne samling af Håkan Nesser. Hans stil får mig til at vende side efter side, og jeg glider hen over siderne så let som en leg og får det hele med – hvad enten han skriver noveller, romaner eller krimier.

Og jeg er ærgerlig over, at denne her samling er slut nu. Jeg vil have mere. Jeg er udfordret, nysgerrig, forundret og forvirret over blandingen af virkelighed og fiktion. Eller fiktionens virkelighed. Eller virkelighedens fiktion. Eller… Jeg er nødt til at læse den igen ved lejlighed. En must read for enhver Nesser-fan!

Håkan Nesser, Fra Doktor Klimkes horisont, Modtryk, november 2011, 244 sider.